Persberichten

AA
Advocaat-Generaal Europees Hof van Justitie spreekt zich uit tegen Polen


Vandaag publiceerde de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie (ECJ) zijn advies dat het Hof zich tegen Polen moet uitspreken naar aanleiding van hervormingen waarmee ze de pensioenleeftijd van rechters hebben verlaagd. “De Advocaat-Generaal neemt hiermee duidelijk positie in en zegt dat de ingreep van Polen ingaat tegen het principe van juridische onafhankelijkheid”, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Staes: “De pogingen van de Poolse overheid om de onafhankelijkheid van het gerecht in Polen te ondermijnen moeten teruggedraaid worden. Polen ligt in het hart van Europa en de Poolse bevolking verdient een moderne, levendige en toekomstgerichte democratie. Het afzetten van rechters waar men het niet mee eens is om vervolgens de rechtszalen te bevolken met mensen van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) doet denken aan het Polen uit het verleden.”

“Het advies van de Advocaat-Generaal moet als waarschuwing gezien worden voor de Poolse overheid. Ze moet dringend haar pad herzien want nu drijven ze weg van de Europese waarden. De ondemocratische hervormingen die men heeft doorgevoerd moeten teruggeschroefd worden”, aldus Bart Staes.

Het Europees Hof zal binnenkort een uitspraak doen in deze zaak.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?