AA
Europese steun ten gunste van de uitbating van de lijn Deurne-Manchester aan BMI Regional - parlementaire vraag E-008813/2012

De Britse luchtvaartmaatschappij BMI Regional vliegt vanaf maandag 29 oktober 2012 tweemaal per dag heen en weer tussen Deurne (Antwerpen) en Manchester met een Embraer ERJ 134. Naar verluidt krijgt BMI Regional voor deze nieuwe luchtvaartroute steun uit de Europese begroting. Daardoor moet het bedrijf de eerste drie jaar geen land- en vertrekrechten betalen en is er een korting per vertrekkende passagier. Het bedrijf moet naar verluidt deze steun wel investeren om de route te promoten.
City Jet, de vorige uitbater van de luchtverbinding Antwerpen-Manchester stopte halverwege september met deze verbinding.
Mag ik van de Commissie vernemen:
1. Vanuit welk Europese begrotingslijn deze toelage gefinancierd wordt?
2. Of het klopt dat de vorige uitbater van deze lijn (City Jet) op dezelfde manier gefinancierd werd? Is de Commissie op de hoogte van de redenen waarom City Jet met deze activiteiten stopte?
3. Welke reden er is om dit soort verbindingen te financieren?
4. Aan welke voorwaarden en verwachtingen BMI Regional moet voldoen om deze toelagen op te strijken?
5. Welke activiteiten gefinancierd kunnen worden onder het hoofdstuk "promotie"?
6. Of de financiering van dit soort activiteiten geen verkapte steun is om een al jarenlang onrendabele luchthaven alsnog open te houden?


ANTWOORD VAN COMMISSARIS KALLAS (op 30.11.2012)

De Commissie bevestigt dat geen steun uit de Europese begroting (inclusief het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) wordt verleend voor deze luchtvaartactiviteiten. De informatie volgens dewelke BMI Regional steun uit de Europese begroting ontvangt voor deze nieuwe luchtverbinding is onjuist. De Commissie bevestigt voorts ook dat geen van de betrokken lidstaten een openbaredienstverplichting heeft opgelegd voor de route Deurne (Antwerpen)-Manchester.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?