AA
Europees mandaat voor onderhandelingen over een bindende overeenkomst in WIPO-verband ter verbetering van de beschikbaarheid van boeken voor blinden - parlementaire vraag E-5758/2012

Tijdens de plenaire vergadering van het Parlement op 15 februari 2012 heeft commissaris Michel Barnier een mondelinge vraag van EP-leden (O-000006/2012 — B7-0030/2012) beantwoord die naar aanleiding van een verzoekschrift van de Europese Blindenunie aan het Parlement was gesteld. Daarin wordt de Commissie en de lidstaten verzocht zich in te zetten voor een bindende overeenkomst in het kader van de WIPO (Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom) ter verbetering van de beschikbaarheid van boeken voor blinden.

De heer Barnier zei het volgende: „Ik wil de komende weken voldoende overeenstemming tussen de lidstaten tot stand brengen om actief naar een overeenkomst te streven. Ik zal de regeringen één voor één ontmoeten en zal in een komende Raadsvergadering om dit mandaat [voor een werkelijk bindende overeenkomst] van zowel Commissie als Raad verzoeken”.

Het Parlement heeft unaniem een resolutie aangenomen waarin krachtig wordt gepleit voor een doeltreffende en bindende overeenkomst, en de commissaris beloofde hierover aan het Parlement verslag uit te brengen.

Tot dusverre is er geen concrete en gedetailleerde informatie in schriftelijke vorm verstrekt over het standpunt van de Commissie inzake de onderhandelingstekst van de WIPO. Volgens andere onderhandelaars zijn de standpunten van de EU niet bevorderlijk om op korte termijn een diplomatieke conferentie te kunnen beleggen waarop de overeenkomst voor visueel gehandicapten en andere personen met leesproblemen geratificeerd zou kunnen worden.

1. Welke vooruitgang heeft de commissaris geboekt bij het verkrijgen van dit mandaat van Commissie en Raad?

2. Kan de commissaris aangeven op welke struikelblokken hij is gestuit die een gemeenschappelijk Europees mandaat voor de onderhandelingen over dit onderwerp in de weg staan?

3. Zal de Commissie alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat op de 24e zitting van het Permanent Comité auteursrecht en naburige rechten een eenvoudige, doeltreffende en bindende overeenkomst tot stand wordt gebracht die blinden en andere personen met leesproblemen van toegang tot gepubliceerde werken verzekert?

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS BARNIER op 23 juli 2012 ***

1. De Commissie staat volledig achter het werk van de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO) om de beschikbaarheid van boeken voor slechtzienden te verbeteren. De Europese Unie neemt actief deel aan de besprekingen over een toekomstig internationaal instrument.

2. In overeenstemming met de toezegging die in het Europees Parlement is gedaan, hechtte de Commissie op 8 juni 2012 haar goedkeuring aan een aanbeveling voor een besluit van de Raad waarmee de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te voeren over een WIPO-overeenkomst om een betere beschikbaarheid van boeken voor slechtzienden te garanderen. Aangezien de besprekingen hierover onder het Cypriotische voorzitterschap van start zouden gaan, is het tot op heden nog niet mogelijk geweest eventuele moeilijkheden vast te stellen.

3. De Commissie heeft reeds laten zien zich sterk te maken voor een bindend internationaal instrument door de Raad om een onderhandelingsmandaat voor een overeenkomst te vragen. Met steun van de lidstaten zal zij in de WIPO hiernaar blijven streven.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?