Persberichten

AA
Na wegstemmen ACTA, nu echt debat over eigendomsrechten

Met een grote meerderheid heeft het Europees Parlement vandaag het anti-namaakverdrag ACTA (1) tegengehouden. Met deze stemming is de kans dat ACTA ook echt in werking treedt vervlogen. "Een goede zaak, en nu moet het echte debat over het beschermen van intellectuele eigendomsrechten starten," meent Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes laat er geen onduidelijkheid over bestaan: " Intellectuele eigendomsrechten op allerlei terreinen moeten beschermd worden. De strijd tegen namaak is essentieel. Maar ACTA was een te vaag verdrag en vatbaar voor veel te veel interpretatie."

Staes: "Een ander fundamenteel bezwaar voor veel Europese burgers was dat de onderhandelingen over ACTA teveel in achterkamers gebeurde en door een gebrek aan inspraak vormde het zo een aanslag op de democratie. Het vormde een potentiële bedreiging voor enkele fundamentele vrijheden en privacy van burgers. Het hield zelfs het gevaar in dat de toegang tot medicijnen in derde wereld landen in het gedrang zou kunnen komen."

Een bijkomend argument om tegen ACTA te stemmen was voor Staes dat dit handelsverdrag geen écht antwoord op de strijd tegen namaak bood, omdat China, het land dat met ruim 80 procent veruit de grootste aanvoerder van namaakproducten is, niet deelnam aan ACTA."

De overwinning over het verwerpen van ACTA betekent niet dat de zaak daarmee is afgedaan. Staes: "We moeten erkennen dat het schenden van eigendomsrechten niet alleen lastig is voor grote multinationals, maar ook een reëel probleem is voor artiesten en vele kleinere bedrijven die creatieve producten maken. Om de rechten van artiesten, auteurs en andere creatieve makers te vrijwaren, moet de EU nu een ander wetgevend kader uitwerken dat per sector zal verschillen. Hoe dan ook moet dat Europese beleid zorgen voor een evenwicht tussen de openbare vrijheden en de privacy, dat tevens een reëel perspectief biedt aan al die creatievelingen die nu door massale piraterij moeite hebben om hun boterham te verdienen."

(1) 39 stemmen voor, 478 tegen, 165 onthoudingen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?