Persberichten

AA
Edward Snowden door Europese Groenen genomineerd voor Sakharov prijs

De groene fractie in het Europees Parlement draagt klokkenluider Edward Snowden voor als kandidaat voor de Sakharov Prijs 2013 (1). Door deze nominatie voor de Europese prijs die vrijheid van meningsuiting in de schijnwerper wil zetten, erkennen de groenen de rol die Snowden speelde bij het openbaren van het massale toezicht door Amerikaanse en Europese geheime diensten op zowat alle bestaande communicatiemiddelen van burgers.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Met deze nominatie willen we als groenen erkenning krijgen voor de enorme dienst die Snowden heeft bewezen aan de mensenrechten wereldwijd en dus ook voor Europese burgers."
"Edward Snowden heeft zijn eigen vrijheid en leven op het spel gezet om onze vrijheden te beschermen en hij verdient respect en erkenning omdat hij de systematische inbreuken op privacy door Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten onder de aandacht heeft gebracht. In plaats van hem asiel aan te bieden in de EU, hebben Europese regeringen hem op laffe wijze in de steek gelaten. Hoezo Europese waarden? Wij hopen dat het Europees parlement ons steunt en zo de faux pas van de regeringen wat corrigeert en laat zien dat de schendingen van onze burgerlijke vrijheden door inlichtingendiensten een rode lijn overschrijden."

(1) The Sakharov Prize is een prijs die elk jaar door het EP wordt uitgereikt aan individuen die strijden tegen fanatisme, intolerantie en onderdrukking. Elke politieke groep in het EP mag één kandidaat voordragen. Meer informatie

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?