AA
Fosfaat in kebab, wat je moet weten

Nee, Groen wilt je kebab niet verbieden (maar wel vrijhouden van overbodige en twijfelachtige stoffen)

“Einde dreigt voor döner kebab”, “Dreigend verbod op döner kebab”, “Europees Parlement wil verbod op döner kebab”. Een kleine greep uit de krantenkoppen van twee weken terug. Aankomende dinsdag 12 december neemt het Europese Parlement haar definitieve standpunt over de kwestie in. Vandaar wat extra achtergrondinformatie om ronkende, maar onjuiste, krantentitels te duiden (of beter nog, te voorkomen).

Wat is er aan de hand?

EU-wetgeving stelt dat het verboden is om fosfaat toe te voegen in voedsel, tenzij daar een uitzondering voor wordt gegeven. De Europese Commissie wil nu zo een uitzondering geven voor frozen vertical rotating meat stickswaar kebab en gyros onder vallen.

De wetgeving stelt echter dat zulke uitzonderingen enkel gegeven mogen worden als het:

1) veilig is,

2) technologisch noodzakelijk is, en

3) consumenten niet misleidt.

Bij alle drie de punten kunnen in dit geval vraagtekens gezet worden.

Het meest problematisch is dat de Europese Commissie dit besluit wil nemen zonder te wachten op een fatsoenlijke analyse. Dat terwijl die analyse nota bene al bezig is. Vandaar dat Groen bij monde van Bart Staes bezwaar maakt. Eerst een goede analyse, dan een besluit!

Is fosfaat in m’n kebab niet veilig dan?

Fosfaattoevoegingen worden gemakkelijker opgenomen door je lichaam dan het fosfaat dat natuurlijk in sommige soorten voedsel voorkomen. Er zijn studies die wijzen naar negatieve gezondheidseffecten als gevolg van een dieet met hoog fosfaatgehalte.

Vandaar dat EFSA (de autoriteit voor voedselveiligheid van de Europese Unie) momenteel een onderzoek heeft lopen waarin alle uitzonderingen die ondertussen geven zijn TEGEN (onder) het licht worden gehouden. Groen vindt het niet meer dan logisch om de nieuwe uitzondering die de Europese Commissie nu wilt geven, mee te nemen in die studie. Helemaal aangezien de toevoeging van fosfaat in kebab wellicht helemaal niet nodig is.

Hoezo “het is wellicht niet nodig”?

Fosfaat wordt toegevoegd omdat het vlees sappiger maakt en het (afval)vlees op de stick bij elkaar houdt. Er zijn echter natuurlijke alternatieven op de markt die precies hetzelfde doen. VAN de ‘technologische noodzakelijkheid’, lijkt dus geen uitgemaakte zaak te zijn.

En wat betreft het derde criteria (geen consumenten misleiding) ook daar is wat over te zeggen. Door meer fosfaat toe te voegen, wordt er meer water vastgehouden IN HET VLEES, en krijg je dus meer massa. Kortom, water verkopen voor de prijs van vlees. Er moet daarom goed gekeken worden naar de maximale benodigde hoeveelheid als het om toevoegingen gaat, anders ruikt het naar consumentenmisleiding.

Zit het in ook in ander eten?

Ja. Het mag van de Europese Commissie bijvoorbeeld ook in worsten en hamburgers. Wat Groen betreft, geldt daar echter hetzelfde voor. Wijst de studie van EFSA eind 2018 uit dat die toepassingen niet noodzakelijk zijn, dan moeten ze herzien worden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?