Persberichten

AA
Vlees verwerkt in bereid voedsel moet oorsprongsetikettering krijgen

Het Europees Parlement nam vandaag een resolutie aan die de Europese Commissie moet aansporen om nieuwe wetgeving voor te stellen die oorsprongsetikettering voor vlees in verwerkt voedsel zoals kant-en-klare lasagnes verplicht (1). Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen: "Het vertrouwen van de consument kreeg een ferme deuk na de paardenvleesschandalen in 2013. De Commissie zou er dan ook goed aan doen zo snel mogelijk werk van te maken van verplichte oorsprongsetikettering".

Staes: "Het Parlement bepleitte vandaag de noodzaak van verplichte oorsprongsetikettering voor vlees in verwerkte voeding en we hopen dat de Commissie daar zo snel mogelijk werk van maakt. Het paardenvleesschandaal toonde de zwaktes van de huidige wetgeving aan wat betreft transparantie in de voedingsindustrie. Deze achterpoortjes moeten dringend worden gesloten. Verplichte oorsprongsetikettering is geen wondermiddel tegen fraude, maar het zal er wel voor zorgen dat voedselverwerkende bedrijven een grotere greep krijgen op hun leveranciers en meer aansprakelijk worden gesteld voor wat ze in hun voedingsproducten stoppen."

Uit eigen onderzoek van de Commissie blijkt dat 90% van de consumenten oorsprongsetikettering van vlees in verwerkt voedsel belangrijk vinden.

Bart Staes: "In 2002, als antwoord op de BSE-crisis, werd het verplicht om het land van herkomst voor onbewerkt rundvlees te vermelden. Vanaf april dit jaar wordt dit uitgebreid en verplicht voor alle soorten onbewerkt vers en bevroren vlees. Als je weet dat ongeveer 30 tot 50% van het totaal geslachte vlees wordt verwerkt tot één of andere vleesbereiding, dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat dit vlees aan dezelfde regels voor oorsprongsetikettering moet voldoen. Of zijn sommige dieren 'more equal' dan anderen, om het met de woorden van Orwell te zeggen? Mensen hebben het recht om te weten waar hun voedsel vandaan komt."

Staes: "90% van de bedrijven in de vleesverwerkingssector zijn kleine- en middelgrote ondernemingen die zorgen voor banen en groei. Een transparantere voedselketen zal zowel consumenten als bedrijven ten goede komen doordat een gelijk speelveld het moeilijker maakt voor frauduleuze producenten om te opereren. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de Boerenbond en Fevia's (Federatie Voedingsindustrie) van deze wereld daar tegen gelobbied hebben."


(1) Resolutie goedgekeurd met 460 stemmen voor, 204 tegen en 33 onthoudingen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?