Persberichten

AA
Uitspraak Europees Hof rond GGO-besmetting van honing doorprikt een mythe van de biotech-lobby

Honing die onbedoeld besmet raakte met GGO's via pollen van een genetisch gemanipuleerde maïs van Monsanto (MON810), moet gelabeld worden als GGO-product of eerst een speciale Europese voedselveiligheidstest doorlopen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie (HvJ) vandaag in een cruciale uitspraak. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) en de Europese Groene fractie verwelkomen deze uitspraak van het HvJ.

In 2005 werd het Beierse imkers verboden om hun honing te verkopen, omdat die besmet was met sporen van de GGO-maïs van Monsanto. De zaak belandde via Duitse rechtbanken bij het HvJ dat uiteindelijk vandaag een oordeel velde.

Het HvJ oordeelt dat honing, die 'GGO-sporen' bevat via pollen van GGO-gewassen, gelabeld moet worden als een GGO-product of speciale Europese toestemming moet verkrijgen via de gebruikelijke voedselveiligheidsprocedures.

Frans Europees parlementslid José Bové: "Deze uitspraak slaat een gat in de misvatting dat GGO gewassen kunnen groeien naast niet-GGO gewassen zonder deze te besmetten, de zogenaamde co-existentie. Het toestaan van GGO-gewassen leidt onvermijdelijk tot besmetting van niet GGO-gewassen en voedselproducten als honing. Boeren en imkers staan machteloos tegen besmetting door GGO pollen. Het is voor hen dus onmogelijk de authenticiteit van hun producten te garanderen. De enige manier om dat te kunnen is door het telen van GGO gewassen uit te sluiten."

Deze uitspraak toont volgens Bart Staes, ook de noodzaak aan van een GGO-vrij Vlaanderen: "De biotech-lobby heeft altijd de mond vol van 'keuzevrijheid', maar over wiens vrijheid gaat het dan? Deze juridische uitspraak onderstreept de noodzaak voor Europese regelgeving die boeren, producenten en consumenten beschermt tegen besmetting van hun voedselproducten tegen GGO-besmetting. Zero tolerantie betekent precies dat: sporen van GGO's kunnen niet worden toegestaan, hoe klein de dosis ook is (1). De Europese Commissie zou GGO-regelgeving zo moeten herzien dat de belangen van consumenten en voedingsproducten primeren en niet die van de biotech-industrie."

"Bijenhouders in de EU en zeker ook in Vlaanderen hebben een economisch belang: om hun honing als kwaliteitsproduct te kunnen aanbieden, moeten zij kunnen garanderen dat hun product GGO-vrij is. Uit de uitspraak van vandaag blijkt dat ze dat eenvoudigweg niet kunnen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese markt, gezien het feit dat twee honingproducerende landen (Spanje en Roemenië) de teelt van MON810 hebben toegestaan. Het zijn niet de imkers die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de besmetting van hun producten."

(1) Recent goedgekeurde EU wetgeving over diervoeder staat een minimale besmetting met niet-toegelaten GMO-producten toe.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?