Persberichten

AA
Moratorium op olieboringen op de Noordpool

EU-lidstaten mogen geen vergunningen afgeven voor olieboringen in het Noordpoolgebied, zo besliste de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag. Op initiatief van de Europese groene fractie vraagt de milieucommissie om een moratorium op olieboringen in het Arctisch gebied vast te leggen in Europese wetgeving.

Staes: "Oliemaatschappijen zijn niet toegerust op de extreme omstandigheden in het kwetsbare Arctische gebied. Boringen in het Noordpoolgebied zijn onverantwoord vanwege het grote risico op een olieramp. In één van de laatste grote ongerepte natuurgebieden in de wereld zijn de gevolgen daarvan niet te overzien. Shell was nog niet goed begonnen met proeven of ze moesten afgelopen week al stoppen wegens technische problemen."

De EU-wetgeving rond de veiligheid van olieboringen op zee schiet tekort. De Europese Commissie presenteerde daarom vorig jaar een nieuwe richtlijn die de veiligheid van olieboringen op zee moet vergroten. De milieucommissie scherpt dit voorstel nu op een aantal punten aan. Zo wordt het Europese Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA) betrokken bij het Europees toezicht op de veiligheid. Staes: "Onafhankelijk toezicht op de veiligheid is essentieel. Europees toezicht bij bijvoorbeeld het inspecteren van booreilanden, vergroot de veiligheid."

De huidige Europese milieuwetgeving over aansprakelijkheid geldt niet voor een olieramp in zee. De Europese Commissie stelt nu voor dat de vervuiler, de oliemaatschappij, financieel verantwoordelijk is in het geval van een olieramp. De oliemaatschappijen moeten echter niet aantonen dat zij hiertoe financieel in staat zijn. Staes vindt dit een gemiste kans en is blij dat het Europarlement deze weeffout repareert: "De vervuiler moet straks betalen bij een olieramp. De ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico toont aan dat een olieramp al snel miljarden euro kan kosten. Vergunningen voor boringen mogen daarom alleen afgegeven worden als de oliemaatschappij kan aantonen dat het financieel kan opdraaien voor zulke kosten."

De milieucommissie is samen met twee andere commissies van het Europees Parlement verantwoordelijk voor de wetgeving. Nadat deze commissies gestemd hebben, starten de onderhandelingen met de Raad van Europese ministers.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?