Persberichten

AA
Minder CO2-uitstoot auto's voordelig voor automobilist, milieu en economie

De Europese Commissie presenteerde vandaag een wetgevend voorstel om de CO2-uitstoot van nieuwe auto's te verminderen. Volgens europarlementslid Bart Staes (Groen) is er voor autogebruikers en het milieu veel winst te behalen met het verminderen van de CO2-uitstoot, maar moet de wetgeving dan wel aangescherpt worden.

Staes: “De gemiddelde automobilist kan straks vijfhonderd euro per jaar aan brandstof besparen. Zuinigere auto's zijn voordeliger voor de automobilist, best fijn in tijden van stijgende brandstofkosten. En er komt minder vervuilende CO2 in onze atmosfeer, daar profiteert iedereen van, ook de Europese economie.”

De Europese Commissie wil dat nieuwe auto's in 2020 maximaal 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Dat getuigt volgens Staes van opnieuw te weinig ambitie: "De Europese groenen willen de norm aanscherpen tot 80 gram CO2 per kilometer," aldus Staes, "Hetgeen technisch perfect mogelijk is."

Staes: “De EU kan geen goedkopere auto's maken dan de rest van de wereld, het kan wel excelleren in kwaliteit en innovatie. Europa wordt nu nog gezien als wereldleider. Om dat zo te houden hebben we wetgeving nodig die automakers aanzet nog zuinigere auto's te ontwikkelen.”

Automakers zoals Renault, Peugeot en Fiat hebben zélf al aangegeven ambitieuze wetgeving en CO2-standaarden nodig te hebben om te kunnen blijven innoveren. De lobby van BMW, Volkswagen en Daimler probeert echter koste wat kost de nieuwe wetgeving verder af te zwakken.

Het Europarlement en de Raad van ministers moeten zich nog over het voorstel van de Europese Commissie buigen en Staes ziet kansen tot aanscherping van de CO2-normen tijdens dit proces. “De invloed van de lobby van de auto-industrie is groot. Het wordt de vraag welke kant het Europarlement kiest, die van autofabrikanten die voor innovatie kiezen en voor burgers, of die van de autofabrikanten die in het verleden blijven steken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?