Persberichten

AA
Juncker & co moeten wakker worden door milieu-alarmbellen

Het vijfjaarlijkse rapport over de staat van het milieu in Europa, dat vandaag door het Europees Milieuagentschap (European Environment Agency, EEA) werd gepubliceerd, heeft als conclusie: het Europese milieubeleid heeft voor veel verbeteringen gezorgd, maar het huidige beleid schiet tekort om de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Dit toont aan wat de Groenen al jaren zeggen, dat een ecologische en meer duurzame organisatie van de economie niet ten koste hoeft te gaan van welvaart, maar wél het welzijn vergroot. Het Europese milieubeleid werkt! Ik weet niet in welke wereld Commissie-voorzitter Juncker en zijn rechterhand Timmermans leven, maar met hun dereguleringsagenda lijken ze wel doof en blind voor de realiteit. Ik vraag me af waarom?"

Het EEA-rapport toont dat veertig jaar Europees milieubeleid ons geen windeieren heeft gelegd. Water en lucht zijn aanzienlijk schoner geworden, de CO2-uitstoot is gedaald en we produceren minder afval. Tevens blijkt dat de duurzaamheidssector één van de weinige sectoren was die flink bleef uitbreiden na de economische crisis in 2008 en dus een bron van innovatie en jobcreatie blijkt te zijn.

Staes: "Een aantal milieuproblemen zijn succesvol aangepakt dankzij gezamenlijk beleid, wat geleid heeft tot een bloeiende en groene innovatieve industrie. Maar we hebben nog fundamentele stappen te zetten en daar botsen we op de gevestigde belangen van onder andere de fossiele industrie."

Het rapport laat namelijk ook zien dat Europa haar natuurlijke hulpbronnen in ijltempo aan het uitputten is. Door klimaatverandering en bevolkingsgroei zal dit in de toekomst alleen erger worden. Het Milieuagentschap concludeert dat de huidige Europese milieuwetgeving tekortschiet om deze uitdagingen naar behoren te bestrijden.

Staes: "Op gebieden als biodiversiteit, landgebruik en klimaatverandering gaat het niet goed in Europa. 60% van de onderzochte diersoorten staan onder druk, net als 77% van de ecosystemen. De oorzaken daarvan zijn rechtstreeks verbonden met ons huidig consumptiepatroon. Daar is meer ambitieus beleid nodig om de gevestigde belangen te overwinnen. Niet elke sector kan winnen; er zullen winnaars en verliezers zijn."

Staes: "Maar EEU-directeur, de Belg Hans Bruyninckx was zeer duidelijk door te stellen dat we nog 35 jaar de tijd hebben om ervoor te zorgen dat we in 2050 nog een leefbare planeet hebben. Maar om dat te bereiken, moet er nu een serieus tandje bijgestoken worden. Besluiten die vandaag genomen worden, hebben immers een impact op hoe onze kinderen in 2050 zullen leven."

Staes: "Maar juist op het moment dat progressief Europees milieubeleid meer dan ooit noodzakelijk is, laat de Europese Commissie het afweten. Onder het mom van minder administratieve lasten en "minder nutteloze Europese regeltjes" wordt milieubeleid afgezwakt door de Commissie-Juncker. Dit staat innovatieve groei in de weg en tegelijkertijd houdt het de meest schadelijke economische praktijken in stand. De plannen voor een circulaire economie werden vorige week zelfs volledig van tafel geveegd."

"Binnen de Europese Commissie heerst helaas de overtuiging dat minder regels tot meer banen zal leiden. Het draait echter om de kwaliteit van de regelgeving," aldus Staes.

"Het rapport toont dat zorg voor het milieu en economische groei hand in hand gaan, maar dan moet het wel duurzame groei zijn. Hopelijk wordt de Europese Commissie eindelijk wakker door deze nieuwe alarmbellen en is ze bereid om lessen uit het verleden te trekken."

Op 15 januari kantte een meerderheid van het Europees Parlement zich tegen het schrappen of vertragen van Europees milieubeleid. Het ging daarbij concreet over Europese wetsvoorstellen voor schonere lucht en het beter hergebruiken van afvalstoffen. Dat bleektijdens de stemming over het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2015. De Europese Commissie stelde deze milieuvoorstellen ter discussie nadat eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor 'betere regelgeving' had aangekondigd minder Europese regels te willen. De Groenen hebben zich actief verzet tegen een dereguleringsoffensief ten koste van Europese milieu- en sociale bescherming.

Staes: "Het is pure waanzin om Europese regels die gaan over 400.000 mensen die vroegtijdig sterven door luchtvervuiling te schrappen of te vertragen. Een beter voorbeeld van een grensoverschrijdend probleem waarvoor landen net EU-wetgeving nodig hebben, is bijna niet denkbaar."

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?