Persberichten

AA
Het Europees Parlement vraagt een verbod op voedsel van gekloonde dieren en hun nakomelingen

 

Op dinsdag 8 september stemt het Europees Parlement over de wetgeving inzake het klonen van dieren. De groenen vechten al jaren voor een verbod op klonen omdat het een grote negatieve impact heeft op dierenwelzijn en biodiversiteit. Het biedt geen voordelen voor burgers, noch brengt het voordelen met zich inzake voedselzekerheid en -veiligheid of het verbeteren van fokken.

Deze nieuwe wetgeving houdt enkel steek als het een alomvattend verbod op klonen en het plaatsen op de markt van voedsel van gekloonde dieren en hun nakomelingen gaat. We hopen dat het voltallige EP met ons meestemt. Een uitgebreide briefing vindt u hier.

Deze stemming is ook van belang voor het debat dat nu woedt en vandaag tot uiting komt tijdens de boerenprotesten in Brussel. Het stelt ons voor de keuze: gaan we verder met alsmaar meer overproductie (de kloontechniek wordt al gebruikt in China, de VS en Brazilië) waarbij onze markt overspoeld wordt met goedkope producten zodat boeren geen eerlijk inkomen meer kunnen krijgen en economisch ten onder gaan? Of stellen we paal en perk aan het neoliberaal ingegeven marktdenken en bieden we de boeren van vandaag en morgen toekomstperspectieven door in te zetten op minder, maar meer kwaliteitsproducten met eerlijk loon naar eerlijk werk? COMEOS-voorzitter Dominique Michel koos zaterdag in De Standaard voor dat tweede en ik treed hem daarin bij.

 

 

Bart Staes

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?