Persberichten

AA
GLB moet grondig anders volgens nieuwe studie

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) schiet haar doel voorbij volgens een nieuwe studie (1), mee geïnitieerd door de Groenen in het Europees Parlement. Deze studie kwam er samen met de socialistische fractie S&D, verschillende milieuorganisaties en universiteiten, nadat de Europese Commissie er niet in slaagde zelf een ‘fitness check’ te doen. Bart Staes, die het landbouwbeleid vanuit de milieucommissie in de gaten houdt, stelt: “Het huidige beleid stimuleert grootschaligheid en intensivering, twee aspecten die nefast zijn voor ons milieu, dus dat moet dringend anders willen we morgen ook nog aan landbouw kunnen doen.”

Naast de negatieve effecten op het milieu, stelt het rapport, waarvoor de auteurs 450 wetenschappelijke artikels met collegiale toetsing beoordeelden, dat ook de sociaal-economische efficiëntie van het GLB bijzonder laag is.

Bart Staes: “Het aantal landbouwbedrijven blijft dalen, terwijl de grootschaligheid toeneemt. We zien dat 32% van de subsidies gaat naar 1,5% van de landbouwbedrijven. We kunnen daar alleen uit concluderen dat kleinere boerderijen uit de boot vallen. Terwijl zij wel zorgen voor de veerkracht van ons landbouw- en voedselsysteem”.

Ook de toenemende intensivering wordt niet meteen tegengegaan door het huidige landbouwbeleid. Wel integendeel. De druk op het milieu en de biodiversiteit nemen toe, en het milderen van de effecten op de klimaatverandering is minimaal.

Staes: “Met jaarlijks 60 miljard euro, zouden toch enkele andere accenten kunnen gelegd worden, zoals meer diervriendelijke praktijken, of het écht vergroenen van de productie. Nu zien we veel geld in handen komen van enkele grote spelers, en die zijn niet geneigd het voortouw te nemen in de transitie. Het landbouwbeleid zou de kaart moeten trekken van de kleine en middelgrote ondernemingen omdat hun bedrijfsvoering beter is voor de lokale economie.”

 


(1) De studie is in opdracht van en gefinancieerd door: BirdLife Europe; the European Environmental Bureau (EEB); Naturschutzbund Deutschland (NABU); the German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv) Halle-Jena-Leipzig; Helmholtz Centre for Environmental Research – UFZ; the University of Göttingen; de Groenen/EVA en de Socialisten & Democraten in het Europees Parlement.

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?