Persberichten

AA
GGO-aardappel Amflora mag dan toch niet op de markt!

Vandaag sprak het Europees Hof van Justitie zich uit tegen de eerdere goedkeuring die de Europese Commissie gaf aan het telen en op de markt brengen van de genetisch gewijzigde aardappel Amflora. Een overwinning, vindt Bart Staes, Groen Europarlementslid. “Deze uitspraak bewijst de vooringenomenheid van de Commissie ten aanzien van ggo's, ondanks het protest van bezorgde burgers en andere lidstaten.”

BASF diende in 2005 in Zweden een aanvraag in om de Amflora-aardappel te mogen telen voor industriële productie, maar ook voor het gebruik in dierenvoeders. Het Europees Voedselveiligheidsagentschap gaf in eerste instantie groen licht. Later kwamen echter tegenstrijdige studies uit, die stelden dat er wel degelijk een risico bestaat voor de menselijke gezondheid.

Staes: "Het gebruik van een antibioticaresistent-merkergen (wordt gebruikt om de "geslaagde mutaties" eruit te selecteren) is zeer gecontesteerd. Er bestaan bezwaren van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie in verband met de resistentie tegen antibiotica en de gevolgen daarvan voor de behandeling van ziekten als tuberculose. Deze Europese toestemming was op zijn zachts gezegd gevaarlijk." Een tweede positief advies in 2009 van het EFSA, was - ondanks dit protest - voldoende voor de Commissie om toelating te geven voor de ggo-teelt.

Hongarije tekende bezwaar aan, gesteund door Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Polen, en trok naar de rechtbank. Die oordeelt vandaag dat de Amflora niet op de markt mag, omdat de Europese Commissie haar eigen procedures niet heeft gevolgd.

Staes: "Mocht de Commissie in 2009 de bezwaren voorgelegd hebben aan het comité dat over de goedkeuring moest beslissen, we hadden toen allicht een andere uitslag gehad."

Staes is tevreden met deze kleine overwinning. "Het bewijst nog maar eens dat de procedures voor de toelating voor ggo's rammelen en dat we met een Europese Commissie zitten die de industrie zeer gunstig gezind is, zonder zich vragen te stellen over de impact op onze gezondheid of op het landbouwsysteem dat hierdoor onder druk komt.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?