Persberichten

AA
Europese strategie voor CO2-neutraal transport neemt luchtvaart in het vizier


Het Europees Parlement (EP) steunt de strategie van de Groenen voor proper transport in de strijd tegen klimaatverandering. Ondanks hevige tegenstand van de rechtervleugel in het EP werd het volledige rapport aangenomen. Het Parlement onderschrijft onder andere de noodzaak tot rekeningrijden, het investeren in schoon vervoer en het eerlijk belasten van de luchtvaart. Ook willen ze dat financiering vanuit bijvoorbeeld het Junckerfonds klimaatvriendelijke projecten als prioriteit nemen.

Bart Staes (Groen) reageert: “Het is een overwinning dat het hele politieke spectrum de urgentie van een radicale verandering in de transportsector inziet. Als we het klimaatakkoord van Parijs onderschrijven - en dat doet de EU - moeten we naar een neutrale uitstoot van CO2 in 2050. Alleen echte ambitieuze wetgeving zal ons daar kunnen brengen. De halfslachtige voorstellen, zoals het Commissievoorstel voor CO2 standaarden bij personenvervoer en bestelwagens dat vorige maand werd gelanceerd, zullen moeten worden aangescherpt.”

Het rapport omvat verschillende concrete maatregelen die een CO2-neutraal transport mogelijk moeten maken. Zo vraagt het Europees Parlement om werk te maken van de extreme uitzonderingspositie die de luchtvaartsector nog steeds geniet. Staes: “Het is tijd dat de EU de overheersing van de luchtvaartsector vervangt door duurzame initiatieven. Hiervoor zijn niet alleen investeringen in die duurzame alternatieven nodig, maar moet de sector eindelijk btw en belasting op kerosine gaan betalen.”

Het is volgens het Parlement essentieel dat de vervuiler betaalt. Zo worden mensen bewust van de werkelijke prijs van vervuiling en krijgen alternatieven een kans.  Zo kan Europa koploper worden in de strijd tegen klimaatverandering en zal de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?