Persberichten

AA
Europese burgers blijven 3 jaar na Dieselgate in vuile lucht zitten

Het is een schande dat mensen in Europese steden drieënhalf jaar na het ontdekken van Dieselgate nog steeds lijden onder slechte luchtkwaliteit. Alhoewel steden en lokale overheden proberen met dieselverboden of snelheidslimieten de schade te beperken, wordt er op Europees en nationaal niveau te weinig actie ondernomen om dit aan te pakken.”

Groen Europarlementslid Bart Staes reageert op een vandaag gelanceerd rapport van de Europese Rekenkamer dat het handelen van de Europese Unie na Dieselgate onderzocht: “Het rapport geeft aan dat het nog jaren kan duren voordat de luchtkwaliteit in de steden zal verbeteren, omdat er nog zoveel vervuilende voertuigen op de weg zijn. Ook al zijn er al tien miljoen auto’s teruggeroepen voor een update, de impact op de luchtkwaliteit lijkt klein”, concludeert Staes.

"Dieselgate is ongetwijfeld een van de grootste industriële en gezondheidsschandalen van de afgelopen tien jaar", zegt Staes. De EU-regeringen, en vooral de Duitse regering, zouden ook moeten onderhandelen over EU-wijde rechtszaken voor schadevergoedingen, een Europese class action. "Net als in de VS, hebben ook Europese kopers van vieze dieselauto's hebben recht op compensatie vanwege het bewuste gesjoemel door producenten.”

Staes: “Terwijl autofabrikanten zich in heel Europa organiseren om hun kosten op arbeid en belasting zo laag mogelijk te houden, is er het burgers nog steeds moeilijk om zich Europees te organiseren wanneer ze de dupe zijn van fraude. Die scheve verhoudingen moeten we aanpakken.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?