Persberichten

AA
EU laat GMO-patat toe, ondanks zorgen rond gezondheid consumenten

Voort het eerst in twaalf jaar geeft de Europese Commissie weer toestemming voor het kweken van een genetisch gemodificeerd landbouwgewas in Europese bodem. De kersverse Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli maakte deze week bekend dat de Commissie groen licht geeft voor het kweken van de zogenaamde 'Amflora' aardappel van het chemisch farmaceutisch bedrijf BASF. "Een choquerend besluit," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

Staes:"Ik ben gechoqueerd omdat John Dalli blijkbaar slechts enkele weken nodig heeft om vanuit zijn nieuwe functie een dergelijk flagrante steun voor de bedrijfsbelangen uit te spreken, tegen de wil in van degenen voor wie hij zou moeten opkomen: de consument." Volgens Staes druist dit besluit in tegen 70% van de Europeanen die zich uitspraken tégen GMO-voedsel, net als een meerderheid van het Europees Parlement.

Staes: "Het gebruik van een antibioticaresistent-merkergen (wordt gebruikt om de "geslaagde mutaties" eruit te selecteren) is zeer gecontesteerd. Er bestaan bezwaren van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie in verband met de resistentie tegen antibiotica en de gevolgen daarvan voor de behandeling van ziekten als tuberculose. Deze Europese toestemming is op zijn zachts gezegd gevaarlijk."

De industrie beweert wel dat het voor non-food zetmeelproductie is (papier) maar het blijft riskant om zomaar antibioticaresistentie in de "omgeving" los te laten. Zelfs de Voedselautoriteit (EFSA) geeft toe dat kruiscontaminatie met de voedselketen niet is uitgesloten. Dat blijkt ook steeds opnieuw uit de geschiedenis van GM-gewassen, alleen al door de vele processen die bedrijven als Monsanto steeds aanspannen tegen boeren die niets met GM-gewassen te maken willen hebben, maar wiens akkers tegen hun wil 'besmet' raken met genetisch gemanipuleerde varianten."

Staes: "Voorts bestaan er al aardappelen die voldoende zetmeel produceren, hetgeen de vraag oproept over het nut van deze Amflora. Ten tweede zal een bijproduct (pulp) van die gen-aardappel gebruikt worden in veevoeder. En zo komt het via een omweg, toch in de voedselketen terecht."

"En dan blijft de vraag of dit nu de nieuwe toekomst van de Europese landbouw moet zijn: genetisch gemodificeerde aardappelen kweken om papier te maken op het moment dat er zoveel honger in de wereld is en we - zeker op termijn - alle vruchtbare grond zullen nodig hebben om gezond voedsel te produceren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?