Persberichten

AA
EP uit bezwaar tegen nieuwe ggo’s

 

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft deze ochtend tegen de import van een reeks genetisch gewijzigde maïssoorten van Syngenta gestemd die bedoeld zijn voor gebruik in voeding en veevoeders. Een meerderheid van de parlementsleden keert zich daarmee opnieuw tegen het voorstel van de Europese Commissie om genetisch gewijzigde maïssoorten toe te laten. Bart Staes, Groen Europarlementslid, reageert tevreden: “Het is nu de zesde keer op een jaar tijd dat een meerderheid van het Parlement de Europese Commissie terugfluit. Ik hoop dat ze stilaan het signaal hebben begrepen.”

Het voorstel van de Europese Commissie dat nu ter stemming kwam, gaat over de toelating van 20 nieuwe soorten. Slechts enkele werden reeds door EFSA onderzocht, de meeste zijn nog niet eens ontwikkeld.
Staes: “Hen nu al groen licht geven, nog voor ze bestaan, zou wel heel onverantwoordelijk zijn en een volledige omkering van het Europese voorzorgsprincipe. Zelfs EFSA bekritiseert het gebrek aan concrete, wetenschappelijke gegevens. Dit terwijl er sowieso al serieuze tekortkomingen in de risico-analyses bestaan. Zolang niet alle wetenschappelijke informatie beschikbaar is, mogen we dit soort aanvragen niet goedkeuren.”

Staes: “Ik hoop dat de verantwoordelijke experten van de lidstaten, die op 27 maart hierover hun advies moeten geven, de boodschap van de milieucommissie ernstig nemen.”

Lees verdere details in “Europese Commissie maakt science fiction wetgeving

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?