AA
Europese externe energiestrategie houdt Europa afhankelijk van olie

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar externe energiestrategie. Het voorstel benadrukt terecht het belang om als EU gezamenlijk op te treden in het energiebeleid. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout faalt de strategie om onze afhankelijkheid van olie- en gasimporten te verminderen.

Eickhout: "Europese samenwerking op het gebied van energiebeleid is essentieel, maar deze energiestrategie mist visie. Europa moet afkicken van haar verslaving aan olie en gas, maar zo gaan we juist op de oude voet door."

De Europese Unie importeert momenteel zestig procent van haar gas en tachtig procent van haar olie. In de toekomst kunnen we bijna volledig overschakelen op eigen energiebronnen zoals de zon en de wind. Volgens Eickhout kijkt de Europese Commissie niet vooruit: "We moeten af van de achterhaalde tactiek waarbij ´partnerschappen' gevormd worden met de olie- en gasproducerende landen. Europa moet juist strategische allianties vormen met die landen die net als wij inzetten op groene energie."

Een toekomstgerichte Europese energiestrategie moet volgens Eickhout de samenwerking zoeken met andere energie-importeurs zoals China en Japan. Zodat de productie van duurzame energie gestimuleerd wordt.

Eickhout is tevreden dat er een eerste stap gezet wordt om het gebrek aan coördinatie tussen de Europese lidstaten aan te pakken. Eickhout: "Als we samen optrekken staan we veel sterker tegenover bijvoorbeeld Rusland. Europa moet daarom een veel grotere rol spelen in de onderhandelingen over energiecontracten met landen buiten de EU." Ook worden de bilaterale onderhandelingen tussen EU-lidstaten en energie-exporteurs volgens Eickhout transparanter.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?