AA
Europarlement kiest positie voor klimaattop

STRAATSBURG, 26 oktober - Vandaag heeft de milieucommissie van het Europees Parlement haar positie voor de volgende klimaattop in Durban vastgesteld. Er worden in Durban geen grote stappen verwacht, maar de top is essentieel voor de toekomst van wereldwijd klimaatbeleid volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Hij zal namens de Groenen in de delegatie van het Parlement deelnemen aan de klimaattop in december.

Eickhout: "Vorig jaar was het warmste jaar ooit gemeten en wetenschappelijk sluiten de rijen over de conclusie dat de mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Het enige mondiale klimaatakkoord, het Kyoto-protocol, eindigt 2012 en dus is het belangrijk dat de EU instemt met een vervolg."

Ook al krijgt klimaatverandering minder media-aandacht dan voorheen, het probleem is nog lang niet opgelost. “Europa is momenteel in een crisis van zowel financiële, sociale als ecologische aard. We moeten hard aan de slag om de financiële crisis op te lossen, maar moeten ondertussen niet de andere crises negeren. De komende jaren krijgen we te maken met snel oprakende grondstoffen, stijgende voedsel- en energieprijzen en een dreigende klimaatcrisis. Vergroening van onze economie is geen keuze, maar pure noodzaak.” De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag om die reden opnieuw aandacht gevraagd voor een hoger EU klimaatdoel.

Twee weken geleden hebben de Europese ministers als voorwaarde voor het verlengen van het Kyoto protocol gesteld dat andere grote vervuilers uiteindelijk ook hun CO2-uitstoot verminderen. Ook Eickhout vindt dat andere vervuilers een duit in het zakje moeten doen, maar stelt dat het voor nu belangrijker is dat de EU haar zaakjes op orde krijgt. “We moeten niet afwachten op wat anderen doen maar een leidende rol nemen. We hebben kunnen zien aan Cancun dat leiderschap de sleutel is voor succes: ik heb goede herinneringen aan het Mexicaans voorzitterschap die de top tot een goed einde bracht. Het is in het economisch belang van Europa om die leidende rol te nemen."

Een van de zaken rond het Kyoto-protocol die volgens Eickhout nu opgelost zouden kunnen worden is de problematiek rond "hot air": het overschot aan CO2 emissierechten in Oostbloklandenvanwege de economische crisis in de jaren ’90. "Dat lijkt me een typisch voorbeeld van waar we als Europa een streep doorheen moeten halen."

Bas Eickhout zal als lid van de officiële delegatie van het Europees Parlement naar Durban afreizen om begin december om de klimaattop bij te wonen.

Op 9 november houden de Groenen een conferentie in het Europees Parlement ter voorbereiding van de klimaattop. Meer informatie op de website van de Groenen in het Europees Parlement.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?