AA
Commissievoorstel conflictmineralen blijkt lege huls

De Europese Commissie negeert de oproep van het Europees Parlement om conflichtmineralen aan banden te leggen met bindende wetgeving. Judith Sargentini, Europarlementslid Groen-Links en initiatiefnemer, hoopt dat de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers het Commissievoorstel sterk zullen verscherpen.

PERSBERICHT VAN GROENLINKS

Commissievoorstel conflictmineralen blijkt lege huls


Vandaag bracht de Europese Commissie het wetsvoorstel uit dat het gebruik van conflictmineralen aan banden moet leggen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini strijdt al jaren voor goede wetgeving op dit onderwerp en is teleurgesteld in het uiteindelijke voorstel: "Wat de Commissie ons heeft gegeven is een lege huls. Dit voorstel brengt ons geen conflictvrije laptops en mobieltjes en de mensen in conflictgebieden geen beter leven."

Mineralen zoals tin en goud worden in mijnen gewonnen die onder beheer of controle staan van rebellengroepen. Deze groepen profiteren van de opbrengsten en financieren hiermee hun gewapende strijd. Oost-Congo is een bekend voorbeeld hiervan, maar ook Colombia en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn plekken waar dit gebeurt.

Sargentini kreeg vorige week steun van het Europees Parlement om te komen met bindende wetgeving, maar die oproep wordt door de Europese Commissie genegeerd. "De EU is na de VS de grootste consumentenmarkt ter wereld. Door alle bedrijven te verplichten om alleen conflictvrije grondstoffen te gebruiken, kun je ervoor dat de hele Europese consumentenmarkt de beschikking krijgt over conflictvrije producten." Om dit te realiseren wil Sargentini dat bedrijven in de hele keten (van de handelaar, de smelter tot aan de producent van auto's, laptops en telefoons) verplicht worden om na te gaan of hun bestanddelen conflictvrij zijn.

Sargentini: "Helaas heeft de Europese Commissie anders geoordeeld en maakt het zichzelf wijs dat een vrijwillig systeem van zelfcertificering voor slechts een klein deel van de bedrijven die conflictmineralen gebruiken, namelijk importeurs van de mineralen en metalen, voldoende is om conflictvrije mineralen te krijgen. Dat noem ik wishful thinking."

Volgens Sargentini wordt het gros van de producten waarin conflictmineralen worden verwerkt, geproduceerd buiten de EU. Deze producten blijven tot haar teleurstelling buiten schot van het wetsvoorstel. Sargentini hoopt dat de onderhandelingen die nu volgen alsnog verandering kunnen brengen: "Vier jaar geleden kwam de VS met de Dodd Frank Act over conflictmineralen. Dit Europese voorstel had de betere versie van die wet moeten worden. Ik hoop dat het Europees Parlement en de Raad van Ministers zich tot het uiterste zullen inspannen om dat alsnog voor elkaar te krijgen in de aankomende onderhandelingen over het voorstel."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?