AA
Hoogste tijd voor belastingtransparantie multinationals


Brussel, 27 maart - Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd voor verplichte transparantie over de belastingafdrachten van multinationals. Al in 2016 deed de Europese Commissie op aandringen van GroenLinks een voorstel, maar de lidstaten hebben tot nu toe geen overeenstemming kunnen bereiken. GroenLinks wil dat de EU daadkracht laat zien in de strijd tegen belastingontwijking.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: “Het is essentieel dat iedereen kan controleren hoeveel belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn. Dit voorstel kan een einde maken aan de situatie dat de grootste en rijkste bedrijven ongezien met winsten schuiven en zo hun eerlijke bijdrage ontlopen aan de landen waar ze actief zijn.”

Het voorstel voor de Europese wet die voor transparantie kan zorgen ligt voorlopig vast in de Raad van Ministers. Daar houden enkele nationale regeringen de voortgang tegen. Eickhout roept de lidstaten op om eindelijk daadkracht te tonen tegen multinationals die te weinig bijdragen aan uit belastinggeld betaalde voorzieningen zoals infrastructuur of onderwijs.

Eickhout: “Er moet echt iets veranderen in de EU in de strijd tegen belastingontwijking. Er is brede publieke steun in Europa om multinationals eerlijk belasting te laten betalen. Toch blijven te veel politici de belangen van belastingontwijkende multinationals verdedigen.”

Zodra de lidstaten een positie innemen kunnen onderhandelingen over de definitieve wetstekst van start.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?