Persberichten

AA
Uitnodiging Conferentie Landbouwonderzoek - 22.10.2015

Hoog tijd om van koers te veranderen

Voor landbouwonderzoek in de biotechnologische sfeer zijn er al jaren enorme subsidiepotten, voor onderzoek naar duurzame, biologisch landbouw zeer weinig. Dat is een van de uitkomsten van een wetenschappelijke studie die de Groene fractie in het Europees Parlement nu donderdag (22/10) presenteert. Initiatiefnemer Bart Staes (Groen): "Er kunnen ernstige vragen gesteld worden bij de keuzes die de Europese Commissie en enkele lidstaten maken inzake de financiering van landbouwonderzoek. We kennen al langer de negatieve impact van grootschalige, industriële landbouw, en we zien nu zwart op wit hoe bitter weinig onderzoeksmiddelen worden ingezet om een andere landbouwsystemen te ondersteunen en te promoten. Hetzelfde onderzoek bewijst nochtans dat biologische landbouw gerust het nieuwe conventionele model zou kunnen worden."

Wie de media de laatste maanden volgt, kan er haast niet naast kijken: het huidige landbouw- en voedselproductiesysteem loopt uit de rails en stuit op ecologische en sociale grenzen. Vele rapporten wezen er al op, experten en ngo's schreven het, boeren schreeuwen het uit en ook instellingen als de Europese Commissie en het Europees Milieuagentschap (EEA) zeggen het openlijk: het industriële landbouwsysteem heeft een te zware, negatieve impact op het milieu en biodiversiteit, op het klimaat, op de volksgezondheid en dierenwelzijn.

Mensen consumeren geleidelijk meer biologisch geteeld voedsel en kiezen steeds bewuster om duurzaam boerende landbouwers te steunen. Een duurzame landbouw met oog voor lage input (geen kunstmest en pesticiden), kwaliteitsvolle producten, eerlijke lonen, een lagere uitstoot van broeikasgassen, meer dierenwelzijn, meer biodiversiteit...

Ondanks deze kennis en populariteit blijft biologische landbouw een nichemarkt in Europa, alsof het daar structureel verankerd moet blijven. Waar knelt precies het schoentje? Of anders gezegd: waar zit het geld? Helpt de EU om een transitie richting meer duurzaamheid te faciliteren? Of bestendigt ze met belastinggeld juist de verdere industrialisering en privatisering van de landbouw?

De groene fractie in het Europees Parlement gaf opdracht aan de Université Catholique de Louvain en het Organic Research Centre om de onderzoeksfondsen inzake landbouw in kaart te brengen. Geen eenvoudige klus, zo bleek. Maar er zijn voldoende data om de Europese onderzoeksagenda kritisch in vraag te stellen.

 

We doen dat op 22 oktober (9u30-13u) in het Europees Parlement. En u bent meer dan welkom!

Het programma en alle praktische informatie vindt u via deze link.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?