Persberichten

AA
Europese Commissie boycot eigen actieplan tegen voedselverspilling tijdens...het Europees jaar tegen de voedselverspilling

Gisteren lanceerde 11.11.11 de campagne "Sorry is niet genoeg" waarbij ze aan het grote publiek vragen om massaal beleidsmakers op te roepen om voedselverspilling structureel aan te pakken. "Sorry" zeggen, zal echter niet genoeg zijn voor de Europese Commissie want die blokkeert haar eigen actieplan tegen voedselverspilling en voor een Europees duurzaam voedselsysteem.

Nochtans is 2014 het Europees jaar tegen de voedselverspilling en groeit ook het bewustzijn bij burgers dat ons bestaand voedselsysteem anders moet, willen we in de toekomst gezond, betaalbaar en kwalitatief voedsel eten. Met een wereldpopulatie die stijgt tot 8 miljard tegen 2030 en meer dan 9 miljard tegen 2050, een toenemende voedselonzekerheid en een wereldwijde voedselverspilling van 30% of 1,6 miljard ton is een duurzaam voedselplan geen overbodige luxe.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "In maart organiseerden we "Groe(n)ten uit Gent", een publieksevent om te laten zien hoezeer voedsel- en landbouwthema's leven bij burgers, maar ook als aandachtstrekker in onze strijd tegen voedselverspilling en hoe we kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Kort daarna kwam de Britse voedselactivist Tristam Stuart naar Brussel om van lelijke, weggesmeten groenten 5000 monden te voeden. Daags nadien kwam de Europese Commissie op onze "Sustainable Food Conference" in het Europees Parlement een eerste tip van de sluier oplichten over haar actieplan voor een Europees duurzaam voedselsysteem. Dat plan zou normaal gezien begin mei worden goedgekeurd. Ondertussen weten we dat het actieplan van Europees Commissaris voor leefmilieu Potocnik (met akkoord van zijn collega’s voor landbouw en volksgezondheid) al enkele maanden klaar is, maar dat de mededeling wordt tegengehouden op het allerhoogste niveau."

Nochtans zijn er heel wat economische argumenten om voedselverspilling tegen te gaan. Ten eerste is een duurzamer gebruik van grondstoffen of energie voor elk bedrijf en elke organisatie pure winst. De Europese Commissie schat bijvoorbeeld dat we met elke euro die gespendeerd wordt aan het tegengaan van voedselverspilling (in het kader van een duurzaam voedselplan tot aan 2025) we 250 kilogram voedselverspilling kunnen voorkomen, met een waarde van 500 euro. Dat heet in zakenkringen een goede return on investment. Daarbij wordt nog eens negen euro bespaard door minder gemeentelijke afvalkosten en besparen we indirect vijftig euro aan de milieukosten die gerelateerd zijn aan broeikasgassen en luchtvervuiling. Een win-win-win beleid voor mens, bedrijf én milieu.

Staes: "Dat de Commissie Barroso een actieplan tegen voedselverspilling tegenhoudt in 2014, het jaar dat werd uitgeroepen tot het Europees jaar tegen voedselverspilling is de zoveelste, cynische oorlogsverklaring van de Europese Commissie aan het gezond verstand en het algemeen belang(1)."

Staes stuurt samen met de leden van de interparlementaire werkgroep “Duurzaam Voedselbeleid” deze week een brief met vraag om uitleg aan Commissievoorzitter Barroso en aan Catherine Day, de secretaris-generaal van de Europese Commissie. Beiden houden eigenhandig de publicatie van de mededeling tegen. Ook de hoorzitting van de kandidaat-Commissarissen zal worden aangegrepen om de problematiek hoog op de politieke agenda te plaatsen.


(1) Hoe de Europese Commissie Milieumaatregelen blokkeert: http://www.euractiv.com/sections/science-policymaking/how-commission-blocked-key-environmental-plans-304834


MEER INFO: Europees Actieplan tegen Voedselverspilling

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?