AA
Onmiddellijk staakt-het-vuren in Libanon

Groen! roept de Belgische en Vlaamse regeringen op tot concrete initiatieven in een poging een onmiddellijk staakt-het-vuren mee te realiseren in Libanon. Wat nu gebeurt in Libanon en wat de burgerbevolking wordt aangedaan, zijn je reinste oorlogsmisdaden. De actie van Israël grenst aan misdaden tegen de menselijkheid .

Vlaanderen en België kunnen het voortouw nemen in de strijd voor vrede via concrete initiatieven. Laat Israël duidelijk weten dat het geen wapens meer kan kopen van Vlaamse bedrijven, roep op tot een boycot van Israëlische producten, wijs de ambassadeur uit. Mogelijkheden genoeg om een duidelijk signaal te geven. Groen! roept dan ook op tot deelname aan de vredesbetoging in Brussel.

Groen! is zeer verontwaardigd over wat momenteel gebeurt in Libanon en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Nooit kan het doden van zoveel burgers verantwoord worden. Israël, president Bush tot en met de socialist Blair roepen in koor dat de actie in Libanon kadert in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Dit is de wereld een rad voor de ogen draaien . De macht van Hezbollah wordt niet gebroken door de huidige Israëlische actie, integendeel. Elke dag dat er verder geschoten en gebombardeerd wordt, maakt de oplossing van het probleem moeilijker. We mogen er niet aan denken dat Tel Aviv getroffen wordt door een Hezbollah-raket, dat een chemische fabriek of andere vitale infrastructuur geraakt wordt of dat Syrië actief in de oorlog wordt betrokken.

Een staakt-het-vuren moet worden gevolgd door een uitwisseling van gevangenen en een akkoord om de bestaande UNIFIL VN-troepenmacht te versterken. Die troepenmacht moet worden toegestaan door de VN-veiligheidsraad en moet zo weinig als mogelijk te maken hebben met de VS. Premier Verhofstadt toont zich altijd weer een grote voorstander van een Europese Defensiemacht. Waarom horen we hem nu niet?”

Groen! roept alvast op tot deelname aan de vredesbetoging nu zondag in Brussel. Groen! heeft daarbij een duidelijke boodschap voor de vechtende partijen: Israël — Hezbollah: stop de waanzin, werk aan vrede.

Bart Staes

Europarlementslid voor Groen!

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?