AA
'Nog te veel onduidelijkheid rond ongeluk bij Sloveense kerncentrale'

"Het is géén goed teken dat de Europese Commissie minder duidelijke en expliciete informatie dan de Franse nucleaire veiligheidsautoriteit (ASN) vrijgaf, over het incident met de kerncentrale in Krško(Slovenië). Eén van de vele nu relevante vragen is of het Europese informatiesysteem ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange) wel goed werkt. Want de alarmbellen gaan wel rinkelen, maar juiste informatie ontbreekt." Dat zegt een verontruste Bart Staes - Groen! Europarlementslid - naar aanleiding van het sluiten van de nucleaire site in Slovenië als gevolg van een ongeluk.

De Europese Commissie kreeg, via ECURIE, woensdag 4 juni om 15.38 een melding vanuit Slovenië over het verlies van koelwater bij de kerncentrale (vermogen 700 Megawatt, type Westinghouse). Meteen kondigde de Commissie een Europees alarm af, maar al tegen de avond was 'alles al onder controle', mede omdat de centrale tegen 19.30 volledig was stilgelegd. Volgens de Sloveense en Europese autoriteiten was er geen enkele radioactieve lekkage en was er verder niets om ons ongerust over te maken.

Maar de Franse ASN gaf veel meer dan de Europese Commissie gedetailleerde informatie door en meldde dat er om 15.07 een lek in het koelsysteem was, waardoor 2,4 kubieke meter koelwater per uur weglekte op het moment dat de reactor nog volop in bedrijf was. "Dit soort lekkages komen vaker voort en deze is in omvang niet relatief klein zoals de Commissie stelt, maar middelmatig."

"Veel vragen blijven tot op heden onbeantwoord," aldus Staes. "De Commissie was er als de kippen bij om het alarmsysteem op te hemelen als bewijs dat Europa transparanter is. Maar waarom werd het systeem dan niet gebruikt bij eerdere vergelijkbare incidenten in de Försmark centrale in Zweden of de Brunsbüttel centrale in Duitsland? Ik wil dus weten hoe vaak ECURIE dit waarschuwingssysteem in het verleden al heeft gebruikt?"

Staes: "Ook tasten we nog in het duister over welke informatie Slovenië precies heeft doorgegeven en wat er exact is gebeurd. De Commsisie moet ook uitleggen waarom er verhoogde straling is vastgesteld op 3 juni, de avond voor het incident werd gemeld. Tot nu toe hebben we bovendien alleen informatie gekregen over verhoogde straling in de lucht, maar niets over het afvalwater."

Staes noemt het geruststellende verhaal van de Commissie over het stilleggen van de kerncentrale ongeloofwaardig: "We willen weten of het koelingsysteem nu wél goed werkt. Want ook na het stilleggen van een kerncentrale blijft voldoende koeling door de extreme warmte, nog dagenlang nodig, om zware ongelukken te vermijden."

Volgens Staes toon de grote aandacht van Europese media aan dat het bewustzijn bij de publieke opinie over mogelijke ernstige risico's van nucleaire energie niet verdwenen is. Dit is een streep door de rekening van de Europese Commissie die kernenergie wil pushen als antwoord op klimaatverandering.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?