AA
Gas terug nemen, met de voeten op de pedalen

Beste belangstellende, vriend(in), kiezer. Ik permitteer me om me even heel persoonlijk tot u te richten en wel met een ogenschijnlijk onbeduidende boodschap. De meeste berichten op mijn website gaan over belangwekkende en vaak complexe zaken. Over mensenrechten, milieubescherming, oorlog & vrede, voedselveiligheid en ga zo maar door. Zaken waar ik en mijn collegae van de Groenen in het Europees Parlement het hele jaar door voor strijden. Omdat het noodzakelijk is, omdat deze kwesties het meer dan waard zijn om voor te strijden.

Daarvoor ben ik door ruim 300.000 mensen gekozen en dat is een mandaat dat ik met toewijding probeer uit te voeren, een mandaat dat ik bepaald niet lichtzinnig opneem.

Maar nu is het dus tijd voor enkele weken onthaasten, de zomer ervaren. Gas terug nemen. Met de voeten op de pedalen het mooie Vlaamse landschap in me op nemen in plaats van rapporten over BTW-fraude. Even stomweg gelukkig zijn met de schoonheid die er gelukkig nog volop is. Daarvoor aandacht hebben is uiterst belangrijk. Het geeft je weer de notie dat er wel degelijk veel is dat het de moeite waard maakt, het politiek circus waar je een heel jaar in meedraait.

Ik zal u een geheim verklappen: politici zijn net mensen. Het zijn geen supermannen en -vrouwen die mirakels veroorzaken of bergen verzetten. Altijd maar doorvergaderen en van afspraak naar stemming hollen levert zonder adempauzes politici op die niet meer met hun voeten op de grond staan. Het afgelopen jaar hebben we allemaal kunnen vaststellen hoe Belgische politiek in overdrive mensen sloopt, hetgeen bij sommigen wellicht niet leidde tot heldere inzichten, toegefelijkheid, compromisbereidheid en een flexibele geest.

Daarom is het zo van belang dat politici af en toe uit de circusring van de politiek stappen en hun zinnen verzetten. Weer tijd voor ademhalen, voor de liefde en voor familie, vrienden bezoeken en boeken lezen, slow food genieten tijdens lange avonden. Misschien wel tijd om met u te praten tijdens toevallige ontmoetingen? Het zal mijn bijdrage aan een betere politiek in ieder geval ten goede komen en me de energie en inspiratie geven voor een uiterst belangrijk verkiezingsjaar.

Ik wens u een hele mooie zomer!

Bart Staes

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?