Persberichten

AA
Koolstoflek blijkt kleiner dan industrie beweert

Al jaren klaagt de industrie over de zware last van het Europees klimaatbeleid. Vandaag is er een wetenschappelijk rapport verschenen dat laat zien dat de jarenlange lobby van industrie tegen ambitieus klimaatbeleid onterecht is. Onder druk van deze industrie worden rechten om CO2 uit te stoten voor een groot deel niet geveild maar gratis uitgedeeld.

Groen! Europarlementslid Bart Staes: "Het kan toch niet zo zijn dat we CO2 rechten cadeau doen aan 164 sectoren terwijl minstens 151 sectoren zich nergens zorgen over hoeven te maken. Willen we onze economie de groene kant opduwen dan moet er een prijsprikkel zijn om te innoveren en dat lukt alleen als de industrie haar CO2 rechten moet inkopen op een veiling."

Kamerlid Tinne Van der Straeten: "Een eerder verschenen studie toont aan dat de industrie bakken met geld heeft verdiend aan CO2 handel. Industrieën kregen gratis CO2 rechten, maar konden wel de CO2 prijs doorberekenen aan consumenten en zo in drie jaar tijd 14 miljard euro opstrijken. "

"Oneerlijke concurrentie" en "koolstoflekkage" zijn de argumenten voor het gratis weggeven van CO2 rechten. Koolstoflekkage is het fenomeen dat industrieën zich buiten Europa vestigen op plekken waar geen klimaatbeleid is. De CO2 uitstoot ´lekt´ van Europa naar andere delen van de wereld. De studie die vandaag is verschenen, toont aan dat dit koolstoflek maar heel beperkt is.

"De industrie en Frankrijk roepen nu om extra grensmaatregelen, bijvoorbeeld door een CO2 belasting op importen. Het lijkt me bizar dat we binnen Europa gratis CO2 rechten weggeven, terwijl we import een CO2 belasting opleggen," aldus Staes en Van der Straeten.

De studies komen op een cruciaal moment, want op 26 mei maakt de Europese Commissie bekend hoe Europa zijn emissies met 30% - in plaats van 30 de huidige 20% - kan verminderen tot 2020. Een gelekte versie van het rapport van de Commissie laat zien dat slechts 1% van de productie van de zware industrie naar het buitenland verplaatst bij een 30% reductiedoel. Desondanks is de Europese industrie al hard aan het lobbyen tegen deze aanscherping van het CO2 doel.

Europarlementslid Bart Staes: "Het gratis weggeven van CO2 rechten en een slap CO2 doel hebben tot nu toe weinig opgeleverd behalve extra winst voor de zware industrie en hogere kosten voor consumenten. Willen we de shift maken naar een groene economie dan moeten we toe naar een échte CO2 prijsprikkel en een ambitieus klimaatdoel."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?