Persberichten

AA
Klimaatbeleid moet dringend ambitieuzer

De milieucommissie van het Europees parlement wil dat de Europese Unie dringend werk maakt van een ambitieuzer klimaatbeleid. Het moet z'n eigen doelen voor CO2-reductie verhogen en landen mogen niet langer met een veto het klimaatbeleid blokkeren, vindt ook Europees parlementslid Bart Staes. "Wil er in december nog iets van ambitie doorklinken op de internationale klimaattop in Doha dan zal de EU een serieuze voortrekkersrol moeten spelen."

Staes: “Op de huidige voet doorgaan, betekent dat we aan het eind van deze eeuw in een wereld leven die zes graden warmer is: het ergst denkbare scenario met grote kans op nog meer onvoorspelbaar en extreem weer, zoals onlangs aan de oostkust van de Verenigde Staten.”

Volgens recent onderzoek haalt Europa haar eigen doel van twintig procent reductie van CO2-uistoot dit jaar al. “Daarom moeten we de doelen aanscherpen, anders blijft Europa tien jaar stilstaan en komen we nooit tot vijfennegentig procent reductie in 2050”, aldus Staes. "Als we zelf niks doen, kunnen we moeilijk van andere landen, zoals China en de VS, eisen dat ze nu wel stappen zetten.”

De milieucommissie stelt ook voor dat de Europese milieuministers voortaan besluiten goedkeuren met een gekwalificeerde meerderheid. Staes: “Radicale en snelle klimaatactie is nodig, maar de Europese ministers wachten vergeefs op goedkeuring van de zwakste schakel voordat ze een stap vooruit zetten. Polen hangt bij elk klimaatdossier aan de rem en vertraagt de boel onnodig. Tijd die wij niet hebben; elk jaar wordt de invoering van een klimaatbeleid duurder en wordt het bovendien moeilijker om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Burgers verwachten politiek leiderschap in dossiers die er toe doen, en dit is daar één van.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?