Persberichten

AA
Geldverslindend nucleair project ITER krijgt geen kwijting van parlementsleden

De parlementaire commissie begrotingscontrole heeft tijdens een stemming gisterenavond geweigerd om de rekeningen van het kernfusieproject ITER goed te keuren. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Met de groene fractie kaarten we het ITER probleem al jaren aan, en ik ben dan ook verheugd dat we nu een meerderheid hebben gevonden om eens een wat kritischer licht te laten schijnen op deze enorme witte olifant. In het rapport is sprake van wat ik al jaren aankaart: geldverspilling en verkeerd management. De almaar verder stijgende kosten van ITER - van 5,9 miljard euro in 2006 naar zeker 16 miljard euro nu - is niet meer of minder dan een hold-up op de Europese belastingbetalers en toekomstige generaties."

(Brussel - 24/03/2015)  Staes: "Het is heel eenvoudig: de Europese belastingbetaler betaalt het grootste deel van deze nucleaire geldverslinder: een derde komt direct uit de begroting van de Europese Unie, de rest wordt opgehoest door de Europese lidstaten, en andere participerende landen zoals China, India, Japan, Rusland en de VS. De kosten van ITER lagen nog voor de eigenlijke bouw in 2012 was begonnen al drie keer zo hoog,."

Staes: "Eind 2012 ging het conservatieve deel van het Europees parlement nog maar eens akkoord met een extra 650 miljoen euro voor het zwarte ITER gat. Dit dure project is onverantwoord en onbegrijpelijk als je ziet onder welke extreem hoge druk de nationale begrotingen staan. Overheden zouden elke euro die ze kunnen investeren, moeten investeren in bewezen, veilige duurzame energiebronnen en energiebesparing. Dat levert niet alleen zekere energie op, maar ook jobs en economische groei op korte termijn."

Staes was in 2011 delegatieleider van een driedaags parlementair inspectiebezoek in het Zuid-Franse Cadarache, waar ITER is gevestigd: "Toen bleek dat ondanks de vele miljarden die er al in ITER waren gepompt, het niet meer was dan een grote bouwput," zo herinnert Staes zich."Behalve de buitensporige kosten, is een groot bezwaar dat we niet eens met zekerheid kunnen zeggen of dit project ooit één kilowattuur elektriciteit zal produceren. Als dat al gebeurt, is dat volgens experts zeker niet voor 2050, maar eerder 2080. Men belooft ons energie van de toekomst door eigenlijk de zon in een doos te steken en energie af te tappen. Maar niemand die enig idee heeft hoe die doos te fabriceren. Zélfs als ITER dus ooit, ergens eind deze eeuw, zou slagen, dan komt het te laat voor het helpen oplossen van de genoemde vraagstukken."

Staes: "Als het om de nucleaire sector gaat, kan blijkbaar alles. De EU-uitgaven voor nucleaire onderzoek en ontwikkeling liggen 4,5 keer zo hoog als het budget voor hernieuwbare energie en energiebesparing. Op het fameuze Juncker investeringsplan van 315 miljard euro, zijn maar liefst 80 miljard euro voor nucleaire investeringen voorzien."  

Staes: "ITER is het verkeerde antwoord op de juiste vraag en een symbool voor de nucleaire sector: extreem duur, oncontroleerbaar, gevaarlijk en een rem op een ontwikkeling richting meer duurzame, sobere en efficiënte energievoorziening."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?