Persberichten

AA
Betere Europese regelgeving maakt een einde aan plastic wegwerpzakjes

De plastic soep in de oceanen moet afnemen. Dat is de centrale doelstelling van het finale akkoord om het gebruik van plastic wegwerpzakjes drastisch te verminderen, dat dinsdagmiddag werd goedgekeurd door het Europees Parlement in Straatsburg (1). Er ging een flinke strijd tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie aan vooraf. Commissaris Frans Timmermans vond dit geen 'betere regelgeving', ondanks dat deze wetgeving bijdraagt tot het terugdringen van de plastic soep in onze zeeën. Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen: "Dit is een overwinning van het milieu op de blinde dereguleringsdrift van de Europese Commissie."

De cijfers liegen er niet om. In 2010 gingen er 88 miljard plastic zakjes van de hand voor eenmalig gebruik of 200 zakjes per EU-burger per jaar. Een groot gedeelte hiervan eindigt in het water. Ruim zeventig procent van het zwerfvuil in onze Europese zeeën is plastic. Deze plastic soep bestaat vervolgens weer voor maar liefst zeventig procent uit plastic zakjes. Dit is een ramp voor miljoenen zeedieren die sterven als gevolg van het plastic in hun maag.

Staes: "Dit dossier is symbolisch belangrijk, maar zal ook effectief de aanwezigheid van plastic in de oceanen reduceren. Het toont ook aan hoe groene politici echt doorwegen op het minder belasten van onze leefomgeving dankzij Europese wetgeving. De Deense groene Margarete Auken was de onderhandelaar namens het parlement en zorgde ervoor dat er bindende doelstellingen vooropgesteld werden. Dit ondanks stevig verzet van enkele lidstaten en van Frans Timmermans, Europees Commissaris voor betere regulering en duurzaamheid. What's in a name?"

Het nu goedgekeurde akkoord tussen het Europees parlement en de Raad van ministers stelt dat lidstaten kunnen kiezen tussen twee methodes. Ofwel verminderen lidstaten het gebruik van de wegwerpzakjes met de helft tegen 2019 en met 80% tegen 2025 ofwel maken ze een eind aan het gratis verdelen van plastic zakjes tegen 2018.

Staes: "Vooruitstrevende landen, zoals België, tonen al aan dat het betalend maken van plastic zakjes het gebruik ervan drastisch inperkt. Zo leverde een vrijwillige inspanning tussen de Belgische grote warenhuisketens al een daling op met 80% in Vlaanderen en 60% in Wallonië. In 2011 verbruikten Belgen 100 wegwerpzakjes per persoon per jaar, de helft van het Europese gemiddelde. Dit is een uitstekend voorbeeld van het principe 'de vervuiler betaalt'."  

(1) Het gebruik van wegwerpzakjes lag in 2010 op 176 per Europeaan per jaar. Dat moet tegen eind 2019 dalen naar 90 zakjes per jaar (reductie van bijna 50% tegenover 2010) en 40 tegen 2025 (reductie van bijna 80%).

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?