Persberichten

AA
(08/04/08) Slow Food, het eco-gastronomisch instrument voor voedseldiversiteit
Carlo Petrini, voorzitter van de Slow Food-beweging in het Europees Parlement

Slow Food, het eco-gastronomisch instrument voor voedseldiversiteit

Op 8 april om 16u30 wordt in zaal ASP1G2 het Europese Convivium 'Slow Food' boven het doopvont gehouden in het Europese Parlement. Initiatiefnemers zijn de Europese Groenen.

Speciale gast is Carlo Petrini, stichter en voorzitter van de Slow Food-beweging. 100 jaar geleden aten mensen nog tot 120 soorten voeding. Vandaag staan op ons menu slechts 10 à 12 verschillende types. Slow Food wil daar als beweging de aandacht op trekken, als signaal tegen de fastfood en het imperium van de hyper- en supermarkten. De grootindustrie mag dan wel tewerkstelling creëren, beter voor de gezondheid en het milieu is die niet altijd.

Ons voedsel staat onder druk van massaproductie en het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen. De diversiteit van het voedselaabod krimpt in. De lokale boer of voedselproducent delft zeer vaak het onderspit tegen deze grote industrie.

Het discours van Slow Food is brandend actueel voor al wie denkt over een ander Europees landbouwbeleid. Het wil antwoorden bieden op de (sociale) noden in de landbouw en op het landbouwvoedselsysteem door meer nadruk te leggen op het milieu, dierenwelzijn en de vervaardiging van authentieke produkten. Kwaliteit en beroepsfierheid worden daarbij centrale waarden in het produktieproces.

Slow Food wil veiliger en trager voedsel, beter voor de eigen gezondheid of het eigen plezier of (culinaire) genot, maar ook omwille van het milieu en de honger in de wereld.

meer info www.terramadre.info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?