AA
Vrijwaring van het openbaar belang van gezondheidszorg t.a.v. octrooien en licenties - EU-optreden in de Wereldhandelsorganisatie

Het Amerikaanse bedrijf Myriad Genetics, dat drie octrooien van het Europees Octrooibureau bezit inzake tests om tumoren op te sporen bij vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker, wil dat deze tests in de VSA worden uitgevoerd. Hierbij dreigen dergelijke voor de volksgezondheid belangrijke tests, die de eventuele ontwikkeling van kanker kunnen voorkomen, onbetaalbaar te worden voor EU-burgers.
Nu kost een dergelijke test in België 10 EUR aan de patiënt en 300 EUR aan de ziekteverzekering. Het verplicht uitvoeren van de tests in de VSA zou de prijs opdrijven tot 3.000 EUR per test. Hierdoor zou de preventie van erfelijke borstkanker in de EU tot een klassegeneeskunde verworden.

Graag vernam ik van de Commissie welke initiatieven zij onderneemt, o.m. in het kader van de Wereldhandelsorganisatie, om te voorzien in excepties op de intellectuele eigendom ter vrijwaring van het publieke belang van de gezondheidszorg in de EU.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?