AA
Verkoop te assembleren fietsen (Schriftelijke vraag E-0538/06)

In de EU worden jaarlijks miljoenen fietsen verkocht, velen daarvan door de consument zelf in elkaar te steken. Bij deze laatsten bestaat er een veiligheidsrisico omdat de consument vaak niet goed weet hoe hij de assemblage precies moet doen (vergelijk het met een wagen: die koop je ook niet in een bouwpakket ...). In Frankrijk bestaat er mede daarom een verbod op de verkoop van dit soort doe-het-zelffietspakketten.

Onderkent de Commissie dit probleem en welke maatregelen zal zij bijgevolg nemen?

***

ANTWOORD VAN COMMISSARIS VERHEUGEN (16 maart 2006)

De Franse wetgeving, waarnaar het geachte Parlementslid verwijst, bepaalt dat het leveren, verhuren, in het kader van service ter beschikking stellen of gratis in omloop brengen van fietsen aan de consument alleen toegestaan is als die vakkundig en volledig in elkaar gezet zijn. Voor sommige kopers kan het, zoals door de geachte afgevaardigde wordt opgemerkt, inderdaad moeilijk zijn om een fiets in elkaar te zetten. Hierbij kunnen gevaarlijke fouten worden gemaakt (bijv. bij het afstellen van de remmen, de montage van wielen en pedalen, en het vastzetten van het stuur).

Volgens de gegevens die de Commissie tot haar beschikking heeft, geldt de montageverplichting alleen voor de laatste schakel in de handelsketen en levert dit geen belemmering voor de handel in de Gemeenschap op. Indien mocht blijken dat deze informatie onjuist is, zal de Commissie een onderzoek instellen en de nodige maatregelen nemen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?