AA
Positieve kredietcentrale

Op 1 juni startte in België een 'positieve kredietcentrale'. Het initiatief komt uit van de Belgische wetgever en wordt operationeel gemaakt door de Nationale Bank van België (NBB). Deze centrale zal de gegevens registreren van alle consumentenkredieten en alle hypothecaire kredieten die voor particuliere doeleinden aan natuurlijke personen worden verstrekt. Vooraleer kredietverleners een lening verstrekken zullen zij zo kunnen nagaan of de grens van de terugbetalingsmogelijkheden van de aanvrager redelijkerwijs niet reeds is bereikt op het moment van de aanvraag. Als dat het geval is kunnen zij beslissen geen bijkomend krediet meer toe te staan. Het moge duidelijk zijn dat de Belgische wetgever op die manier overmatige schuldvorming door particulieren tracht te voorkomen. Kredietverleners die deze gegevensbank niet raadplegen vooraleer een krediet toe te staan lopen - bij betalingsmoeilijkheden - het risico de rente-inkomsten te verliezen. De maatregel geeft blijk van goed bestuur: in België kampt 5% van de meerderjarige bevolking met betalingsachterstand. Het aantal kredietovereenkomsten neemt in dit verband sneller toe dan het aantal geregistreerde personen: dat bewijst de nood van zo'n positieve kredietcentrale.
Bij de voorstelling van deze kredietcentrale werd terecht opgemerkt dat het systeem maar ten volle kan functioneren wanneer er grensoverschrijdende samenwerking is. "De strijd tegen de overmatige schuldenlast dient hoe langer hoe meer in een Europese context te worden gevoerd. (...) In het kader van de Europese eenheidsmarkt lijkt het aangewezen om een Europees netwerk van nauw samenwerkende nationale registratiesystemen op te zetten. (...) Bovendien is een gemeenschappelijk pakket van een klein aantal precieze regels en richtlijnen onontbeerlijk om de finaliteit en integriteit van de gegevensverwerking en -uitwisseling te waarborgen."

Deelt de Commissie het oordeel dat deze 'positieve kredietcentrale', geleid door een onafhankelijke, neutrale instantie als de NBB, een sterk wapen vormt in de bestrijding van overmatige schuldenlast en de meestal daaruit voortvloeiende armoede?

Erkent zij in dit verband de noodzaak van een Europese samenwerking?

Welke maatregelen zal zij treffen om ook in Europees verband een soortgelijk initiatief ter bescherming van de consument en - in ondergeschikte orde - de kredietverlener zo snel en efficiënt mogelijk op poten te zetten?

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?