AA
Israël viseert Broederlijk Delen

Vrijdag 9 september 2016 landde Brigitte Herremans in Tel Aviv met als bedoeling een groep jongeren te begeleiden bij een inleefreis in Israël en de Palestijnse gebieden. De immigratiedienst in Tel Aviv liet de groep door, maar mevrouw Herremans zelf werd drie uur lang ondervraagd. Uiteindelijk moest ze een nacht in de cel doorbrengen, en de volgende dag  terugkeren naar België. Ze wordt nu beschouwd als „een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde”, en mag Israël tien jaar niet meer binnen.

Al meer dan 15 jaar zet Broederlijk Delen zich samen met Pax Christi Vlaanderen in voor een duurzame vrede in Israël en Palestina. Ze ondersteunen Israëlische en Palestijnse mensenrechten‐ en vredesorganisaties die op het  terrein aan verandering werken.

Kan de Hoge Vertegenwoordiger dit dossier aankaarten met haar Israëlische collega's? En vragen om deze beslissing ongedaan te maken?

Hoeveel meer Europese NGO's werden of worden op deze manier behandeld? Wat is de reactie van de Europese Unie hierop?

Antwoord van de Hoge Vertegenwoordiger/Vice-Voorzitter Mogherini

De vermeende behandeling van mevrouw Herremans in Israël is zeer betreurenswaardig. Dit specifieke geval betreft bilaterale consulaire betrekkingen tussen een EU-lidstaat en een derde staat, en valt dus buiten de bevoegdheid van de Europese Commissie. De Commissie heeft geen volledige informatie over het aantal gelijkaardige incidenten waarmee Europese ngo’s worden geconfronteerd.

De EU verzoekt Israël regelmatig om geen acties te ondernemen die de fundamentele vrijheden kunnen beperken of de beschikbare ruimte voor maatschappelijke organisaties verkleinen. In haar dialoog met de Israëlische autoriteiten toont de EU zich ook bezorgd over mensenrechten en mensenrechtenactivisten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?