AA
De verlenging van de EU-Marokkaanse partnerschapsovereenkomst inzake visserij - parlementaire vraag E - 001693/2011

De Europese Commissie heeft de EU-regeringen onlangs om een mandaat gevraagd om de onderhandelingen met Marokko op te starten, teneinde het hierbovenvermelde visserijakkoord met 12 maanden te verlengen. Sinds februari vorig jaar stellen de Commissie en een aantal EU-lidstaten dat een hernieuwing van het akkoord niet vanzelfsprekend is. Marokko moest met name aantonen dat het akkoord de „lokale bevolking” van de Westelijke Sahara ten goede komt.

1. Kan de Commissie deze informatie voorleggen aan het Parlement?

2. Blijkt uit deze informatie dat het huidige akkoord ten bate was van de Sahrawi?

3. Blijkt uit deze informatie dat de Sahrawi geraadpleegd zijn over het huidige akkoord? (dat zou moeten volgens het internationaal recht, al blijkt de Commissie wel een andere interpretatie te hanteren)

4. Blijkt uit deze informatie dat met de term „lokale bevolking” het Sahrawi-volk wordt bedoeld, en niet de populatie Marokkaanse settlers die in de Westelijke Sahara werk hebben gevonden in de visserij-industrie (schending van de vierde Conventie van Genève)?

5. Heeft de Commissie de voorbije vier jaar zelf de Sahrawi geconsulteerd?

6. Is deze thematiek ter sprake gekomen in de gemengde commissie ingesteld om toe te zien op de implementatie van het visserijakkoord?

*** ANTWOORD VAN COMMISSARIS DAMANAKI (op 2 mei 2011) ***

Het protocol bij de visserijpartnerschapsovereenkomst (VPO) tussen de EU en Marokko is op 27 februari 2011 verstreken. Op 21 februari 2011 heeft de Raad de Commissie opdracht gegeven met Marokko te onderhandelen over een eenjarige verlenging van het protocol bij de VPO. Tijdens deze in de tijd beperkte verlengingsperiode kan nauwkeuriger worden gekeken naar de impact van de VPO op de Westelijke Sahara-regio en op basis van die beoordeling worden nagedacht over de toekomstige visserijregelingen tussen de EU en Marokko. De goedkeuring van deze eenjarige verlenging is inmiddels geparafeerd en dient door de EU-wetgevers te worden bekrachtigd.

In het voorstel om het vorige protocol met een beperkte tijdsspanne te verlengen, is rekening gehouden met door Marokko verstrekte informatie over de sociaaleconomische impact van de tenuitvoerlegging van de VPO, ook op regionaal niveau. De Commissie heeft op 9 maart 2011 een samenvatting van deze informatie overgelegd aan de visserijcommissie van het EP en aan het secretariaat van de Raad. De Commissie bekijkt momenteel wat de informatie van Marokko precies inhoudt.

Overeenkomstig het onderhandelingsmandaat is in het nieuwe protocol een bepaling opgenomen op grond waarvan Marokko verplicht wordt om uiterlijk een maand vóór het verstrijken van het protocol verslag uit te brengen over de sociaaleconomische impact van de EU-steun voor het Marokkaanse visserijbeleid en over de geografische spreiding van deze impact. De Commissie zal in het kader van de gemengde commissie die krachtens de VPO is opgericht, met Marokko samenwerken om met het oog hierop specifieke indicatoren vast te stellen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?