Parlementaire tussenkomsten

AA
Kwijting 2011, algemene begroting (50 verslagen) - Deelname aan debat
Ik ga het woord voeren over de kwijting van het Parlement, de Commissie en de agentschappen. De kwijting van het Parlement eerst. Ik betreur dat er hier geen apart debat is. Wij hebben dat al meerdere malen gevraagd. De kwijting van het Parlement is toch iets speciaals. Wij verlenen kwijting aan onszelf, dat is delicaat. Dus wij moeten pleiten voor transparantie.

Ik had ook graag gezien - niet dat ik u niet graag zie, mijnheer de ondervoorzitter - dat mijnheer Schulz in die voorzittersstoel had gezeten, want het is aan hem dat wij kwijting verlenen. Ik had graag naar hem geluisterd. Dus ik betreur dit. Vandaar dat ik ook pleit voor volkomen transparantie. Ik steun de amendementen van zowel de heer Gerbrandy als de heer Davies waarin zij vragen om meer transparantie bij de uitgaven van de leden, voor inzicht ook in de speciale verslagen en de verslagen van de interne auditor, dat soort zaken. Ik vraag ook heel speciaal aandacht - en Voorzitter dat zal u wel genoegen doen - voor het amendement dat ingaat op het heen- en weergereis tussen Brussel, Luxemburg en Straatsburg.

De kwijting van de Commissie dan. Mijn fractie is, globaal gezien, erg tevreden met de voorliggende analyse, met de resolutie ook, die de heer Geier heeft voorbereid, zeker wat betreft de voorstellen voor prioritaire actie die wij aan de Commissie vragen. Er is inderdaad ook nood aan een betere zorg voor een foutenvrij gedeeld beheer van de EU-middelen, de heer Geier heeft het gezegd. De Rekenkamer heeft zelf vermeld dat de lidstaten tweederde van het aantal fouten zelf hadden kunnen ontdekken. Dus betere samenwerking en betere controle zijn zeer noodzakelijk. Ook de opmerkingen inzake een versterkte terugvordering van onterecht uitgekeerde middelen zijn zeer cruciaal.

Verder zijn wij het volop eens met de kritische opmerkingen inzake landbouw, regionaal beleid, onderzoek en ontwikkeling. Ik wil de rapporteur uitdrukkelijk bedanken voor de goede samenwerking die er geweest is. Hij was ook bereid om heel wat van onze "groene" voorstellen te aanvaarden. Maar ik moet mijnheer Geier toch ook zeggen dat ik een beetje verwonderd ben over de 17 amendementen die hij namens zijn fractie indient. Ik heb de indruk dat deze een verzwakking inhouden van de tekst zoals hij nu voorligt, en dat zie ik niet graag. Ik had ook verwacht dat u als rapporteur het bereikte compromis zou verdedigen en ik roep dus de collega's op om die 17 amendementen van de S&D-Fractie zeker niet goed te keuren.

Nog twee zaken over de kwijting van de Commissie. Dalligate. Formeel gezien komt de zaak Dalli niet voor deze kwijting in aanmerking, maar een kwijting is een politiek gegeven. Daarom vraag ik heel speciaal aandacht voor de twee amendementen die ik ook met mevrouw Gräßle heb ingediend, de amendementen 27 en 28 in verband met OLAF en de werking van OLAF. Ik denk dat de grondrechten bij een onderzoek absoluut gewaarborgd moeten worden en dat wij rekening moeten houden met de opmerkingen die gemaakt zijn door het toezichthoudend comité.

Offshore leaks, ik heb daar ook twee amendementen over ingediend. Ik denk dat wij daaraan even speciale aandacht moeten besteden, want het mislopen van belastinggelden en belastingontduiking zijn absoluut ontoelaatbaar. De Commissie moet dus actie ondernemen.

Ten slotte de agentschappen. De rapporteur van vorig jaar, mevrouw Macovei, heeft toen heel sterk de nadruk gelegd op de problematiek van belangenconflicten. Ik denk dat de heer Gerbrandy daar nauwkeurig op heeft voortgebouwd. Inderdaad, belangenconflicten uitschakelen is immers cruciaal voor de geloofwaardigheid van minstens vier agentschappen: de Autoriteit voor voedselveiligheid, het geneesmiddelenbureau, het Agentschap voor chemische stoffen en het Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart. Het handhaven van de politieke druk ten aanzien van die agentschappen, dag aan dag, is dus absoluut noodzakelijk. Dat is onze politieke taak. Ik denk dat de kwijtingsoefening wat dat betreft een heel goede oefening is en ik dank de heer Gerbrandy voor het werk dat hij in dit verband heeft verricht.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?