AA
Kroes moet opheldering geven over ACTA-onderhandelingen

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil opheldering van de Europese Commissie over de uitspraken van Neelie Kroes over ACTA in Trouw van afgelopen zaterdag. Kroes stelt in het artikel dat de onderhandelingen rondom het ACTA-handelsakkoord niet persé openbaar moeten worden gevoerd, omdat het de belangen van grote bedrijven kan schaden. Deze reactie bevreemdt Sargentini omdat Kroes als eurocommissaris Digitale Agenda juist voor de burgerrechten en privacy van de internetters moet opkomen.

Sargentini: “Ik heb samen met de groenen en de liberalen in het Europees Parlement van meet af aan stelling genomen tegen de manier waarop in het geheim werd onderhandeld over mogelijke beperkingen van de internetvrijheid. Nu lijkt de liberale eurocommissaris voor de Digitale Agenda het niet zo nauw te nemen met de rechten van internetters en houdt zij de grote bedrijven de hand boven het hoofd. In onze optiek behoort zij op te komen voor de consument in dit dossier en de consument wil bescherming van privacy en digitale vrijheid.”

Eerder heeft eurocommissaris Viviane Reding van Justitie al toegezegd de stukken openbaar te maken, terwijl eurocommissaris Karel de Gucht ze net niet publiek toegankelijk wil maken. Het is nu zaak dat de Europese Commissie zo snel mogelijk helderheid geeft over haar positie. Sargentini wil via schriftelijke vragen weten welke eurocommissaris nu verantwoordelijk is voor dit dossier. Ze wil ook weten wat de Europese Commissie van plan is met de resolutie die het Europees Parlement vorige week vrijwel unaniem heeft aangenomen. Daarin staat dat de onderhandelingen over ACTA transparant gevoerd moeten worden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?