AA
Gedragscode Europarlementariërs vermindert kans op belangenverstrengeling

Het Europees Parlement stemde vandaag in met een nieuwe gedragscode voor Europarlementariërs. Deze vermindert de kans op belangenverstrengeling en omkoping. Alhoewel GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini liever een nog striktere gedragscode had gezien, vindt ze de nieuwe gedragscode een belangrijke stap vooruit.

Sargentini: "Het Europees Parlement trekt duidelijke lessen uit het omkoopschandaal van dit voorjaar. Corruptie en belangenverstrengeling worden niet getolereerd. Met de nieuwe gedragscode worden Europarlementariërs verplicht openheid van zaken te geven over hun financiële belangen."

De Europarlementariërs moeten volgens de nieuwe code een gedetailleerde verklaring over hun inkomsten overleggen. Nevenactiviteiten van parlementariërs kunnen zo beter gecontroleerd worden. Naast het openbaar maken van neveninkomsten en nevenfuncties moeten reizen op uitnodiging van bedrijven gemeld worden. Europarlementariërs mogen niet langer cadeaus van meer dan €150 aannemen.

"Het is nu cruciaal dat er streng toegezien wordt op de naleving van de gedragscode", aldus Sargentini. "De voorziene sancties moeten daadwerkelijk worden toegepast als Europarlementariërs over de schreef gaan."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?