AA
Europees Parlement wil uitgebreide EU-strategie voor Roma-gemeenschap

Vandaag heeft het Europees Parlement met overgrote meerderheid ingestemd met een uitgebreide EU strategie voor betere integratie van de Roma-gemeenschap. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat de Europese Commissie de keuzes van het Parlement moet volgen en ook met een uitgebreid voorstel moet komen om de positie van de Roma te verbeteren.

Cornelissen: “Het is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de Roma-gemeenschap mee kan doen in de EU. De meeste Roma zijn EU burgers en hun rechten als EU burger mogen niet te grabbel worden gegooid. Discriminatie en sociale uitsluiting moeten worden bestreden. Europa en de Roma-gemeenschap hebben allebei heel veel te winnen bij het versterken van de positie van de Roma."

Begin april zal de Europese Commissie haar voorstel over integratie van Roma presenteren. Het voorstel van de Commissie zal slechts als een raamwerk moeten dienen voor de nationale overheden. Cornelissen maakt zich zorgen over hoe de individuele lidstaten te werk zullen gaan. “Ik vind het een gemiste kans dat de Commissie bij haar voorbereiding het maatschappelijk middenveld en de sociale partners niet heeft geconsulteerd. Maar ik maak me eigenlijk meer zorgen over hoe de individuele lidstaten het voorstel van de Commissie zullen oppikken en wat hun nationale strategieën zullen worden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?