AA
Europees Parlement steunt roep om quota voor vrouwen in het bedrijfsleven

STRAATSBURG, 6 juli - Het Europees Parlement wil met bindende quota het aantal vrouwen in raden van bestuur doen toenemen als het bedrijfsleven niet snel zelf iets doet aan de scheve verhoudingen. GroenLinks stelt vast dat de diversiteit aan de top van het bedrijfsleven nauwelijks verbetert en steunt dit drukmiddel daarom van harte om de praktijk van old-boys-networks te doorbreken.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen: "Dit is een duidelijk signaal aan Europese bedrijven . Met slechts 12% Women on Top is het bedroevend gesteld met de diversiteit van het Europees bedrijfsleven. Als zij niet in staat zijn hier zelf wat aan te doen, dan zijn quota de consequentie. Vorig jaar steeg het aantal vrouwelijke commissarissen in Nederland per saldo met welgeteld één vrouw. Met het vele vrouwelijke talent dat beschikbaar is, is dat ronduit belachelijk."

In Noorwegen bestaat quotawetgeving al, met goed resultaat. Ook Spanje, Frankrijk en België zijn tot dwingende maatregelen overgegaan. Cornelissen: "In steeds meer landen dringt het door dat niet langer getreuzeld kan worden om de scheve verhoudingen te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een diverse top 35% meer winst maken dan bedrijven waar weinig vrouwen besturen, maar toch blijkt het nodig om de noodzakelijke duw in de goede richting geven. Zodra vrouwen in de raden van bestuur zitten, verandert de bedrijfscultuur ten goede en worden leidinggevende functies beter over mannen en vrouwen verdeeld."

De Europese Commissie gaat in maart 2012 de vooruitgang bij bedrijven inventariseren en zonodig wetgeving presenteren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?