AA
Europees Parlement roept op tot sociale hervormingen
Het Europees Parlement heeft zich achter een rapport geschaard over de vergrijzende bevolking van Europa. De groene fractie is tevreden met het rapport dat onder andere oproept tot hardere aanpak van leeftijdsdiscriminatie en om de effecten van vergrijzing op te nemen in nationale begrotingen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was betrokken bij de totstandkoming van dit rapport in de commissie werkgelegenheid en sociale zaken.

"Dit rapport roept op tot hervorming van onze arbeidsmarkt en pensioenstelsels en geeft tegelijkertijd aan hoe dit op een sociaal verantwoorde manier kan. Een hogere pensioenleeftijd invoeren heeft alleen zin als mensen ook in staat zijn om langer te werken. Dit vergt opleiding, flexibiliteit, individuele oplossingen en aanpak van leeftijdsdiscriminatie."

De EU speelt een belangrijke rol bij oplossingen voor de vergrijzing. Enerzijds kan de EU een verhoging van de arbeidsparticipatie stimuleren, bijvoorbeeld door het combineren van werken en zorgen mogelijk te maken met recht op verlof of recht op deeltijd- en thuiswerk. Ook zorgt de EU voor de bestrijding van leeftijdsdiscriminatie. Anderzijds oefent de EU druk uit op lidstaten om hun begrotingen op de lange termijn houdbaar te maken.

"Het Europees Parlement heeft zich hiermee uitgesproken voor het idee om effecten van de vergrijzing tijdig op te nemen in nationale begrotingen," stelt Cornelissen vast. "Dit voorkomt dat we straks met nog grotere overheidsschulden worden geconfronteerd die de euro en de Europese economie in gevaar brengen. Het is nu zaak dat de nodige hervormingen niet met een bijl plaatsvinden, maar met verstandige maatregelen die meer mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt."
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?