AA
EU-Kosova

Het Europees Parlement stuurt een sterk signaal over het Europees integratieproces van Kosova en dringt er bij de weerspannige lidstaten op aan Kosova te erkennen.

De Commissie Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement keurde op 23 januari 2012 het rapport van verslaggever / ontwerper Ulrike Lunacek van de fractie "De Groenen ⁄ Europese Vrije Alliantie" over het Europees integratieproces van Kosova goed, met 54 stemmen voor, 6 tegen, bij 4 onthoudingen. Dit rapport zal door het voltallige Europese Parlement gestemd worden in de plenaire zitting van maart 2012.

Het EP brengt in herinnering dat op de Europese Raad van juni 2003 aan alle staten van de westelijke Balkan het lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht werd gesteld en dat deze belofte herhaald werd op de Raad van juni 2010.

Het EP stelt vast dat 87 landen, waaronder 22 EU-lidstaten, de onafhankelijkheid van Kosova erkend hebben en roept derhalve de overige 5 EU-lidstaten op om hetzelfde te doen.

Aan de pers verklaarde Ulrike Lunacek na de stemming in de Commissie:

"Deze stemming geeft een sterk signaal dat de toekomst van een onafhankelijk Kosova in de Europese Unie ligt. Het is in het bijzonder goed onthaald dat de Commissie een duidelijke oproep gericht heeft tot de weerspannige EU-lidstaten die de onafhankelijkheid van Kosova nog niet erkend hebben, om dat zonder uitstel alsnog te doen.

Het rapport maakt duidelijk dat de EU meer moet doen om Kosova een reëel toetredingsperspectief te geven, zoals via een handelsovereenkomst en een plan voor liberalisatie van de visa. Anderzijds, Kosova moet meer doen om de corruptie en de georganiseerde misdaad te bestrijden en om tastbare resultaten te leveren, ook inzake de economie. Het rapport spoort Kosova ook aan om snel de beloofde electorale hervormingen te verwezenlijken.

Het is duidelijk dat de situatie in Noord-Kosova en de afstandelijkheid t.a.v. de Servische regering het debat momenteel overschaduwt, en dat oplossen moet een dwingende zaak zijn. Het is belangrijk dat de dialoog tussen Prishtina en Beograd zonder uitstel tot een succesvol besluit gebracht wordt. Servië moet ophouden met zijn steun aan de parallelle structuren in Noord-Kosova, terwijl de Kosovaarse regering meer moet doen om de integratie van de Servische minderheid te bevorderen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?