AA
EP streeft naar armoedevast basispensioen

Ondanks de economische crisis, moeten de lidstaten voor pensioenstelsels zorgen, die op een duurzame manier een adequaat inkomen kunnen leveren aan het groeiende aantal Europese gepensioneerden. Dat staat in een resolutie die het Parlement woensdag heeft aangenomen. De problemen rond de overdraagbaarheid van pensioenrechten en de ongelijke behandeling van vrouwen en oudere werknemers, moeten volgens de Europarlementsleden ook worden aangepakt.

Staes: "De vergrijzing slaat toe, de crisis noopt de lidstaten tot bezuinigen. Maar de vergrijzing mag niet leiden tot een nieuwe Europese schuldencrisis. En de lidstaten die bezuinigen mogen dat niet onbezonnen doen. Zo benadrukt de resolutie dat de eerste pijler in het pensioenstelsel de belangrijkste is. Dit impliceert wel een gezond nationaal begrotingsevenwicht.

Het spreekt verder voor zich dat een vast inkomen een garantie is om niet in armoede te vervallen. Ik ben ook blij met de erkenning van pensioenrechten voor vrouwen en de nadruk op meer gendergelijkheid, met het feit dat ouderen niet mogen gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Ook de meeneembaarheid van de opgebouwde pensioenrechten krijgt in de resolutie de nodige aandacht. Niemand werkt nog zijn leven lang in hetzelfde bedrijf of zelfs in eigen land. Het is fundamenteel in een eengemaakt Europa dat dergelijke rechten mogen overgedragen worden. Het EP vraagt de Europese Commissie dan ook om de meeneembaarheid van de pensioenen Europees beter te coördineren."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?