AA
(29/09/08) Europees Parlement eist urgente aanpak ontbossing

De handel in illegaal tropisch hout moet stoppen. Daarom moeten de Europese Commissie en de lidstaten dringend met maatregelen komen om de handel in illegaal hout tegen te gaan. Het Europees Parlement keurde vorige week op voorstel van de Groenen een voorstel goed om de huidige internationale overeenkomst over tropisch hout (ITTA) te herzien.

Mede-initiatiefneemster europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks): "Die herziening van ITTA is hard nodig. Het huidige Europese beleid schiet te kort. Momenteel verdwijnen er elk jaar miljoenen voetbalvelden aan bos. Een zwaar verlies, want tropische bossen herbergen een schat aan plant- en diersoorten. Twee derde van alle soorten die op het land voorkomen, leven in tropische bossen".

Eerder dit jaar maakte de Braziliaanse overheid bekend dat de ontbossing in het Amazonegebied weer toeneemt. Een groot probleem, niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen. De tropische bossen hebben namelijk een belangrijke functie als opslagplaats voor CO2. "Eigenlijk kun je stellen dat de tropische bossen de longen van de aarde zijn. Ze zetten massaal kooldioxide om in zuurstof, waardoor wij gezonde lucht in kunnen ademen", aldus Buitenweg.

Ontbossing is een belangrijke oorzaak voor klimaatverandering. Ongeveer een vijfde van de klimaatverandering wordt veroorzaakt door ontbossing. Buitenweg: "Als we een goed klimaatbeleid willen voeren dan moeten we beginnen met het beschermen van onze bossen. We kunnen nog zoveel andere maatregelen nemen, maar als we er niet in slagen om de ontbossing te stoppen, dan gaan we het klimaat niet redden."

Bart Staes (Groen!) verwijst naar de jongste cijfers van het Global Carbon Project waaruit blijkt dat de hoeveelheid kooldioxide (CO2) in de atmosfeer sneller stijgt dan tot nu toe werd aangenomen: “Volgens deze klimaat- of atmosfeerwetenschappers stijgt de uitstoot van CO2 sinds het jaar 2000, ondanks het Kyotoprotocol vier maal zo snel als in de decennia ervoor. De uitstoot aan CO2 bereikte in 2007 helaas weer een nieuw record: 10 miljard ton.’’ Ongeveer de helft van deze jaaruitstoot wordt volgens wetenschappers opgevangen door ecosystemen als bossen en oceanen. Volgens de wetenschappers neemt die opslagcapaciteit van ecosystemen af. De aanplant van nieuwe bossen is weliswaar goed, maar weegt niet op tegen de massale ontbossing in tropische landen.

Het Britse Europees parlementslid van de Groenen, Caroline Lucas , verklaarde de urgentie door te wijzen op het tempo van het jaarlijkse verlies aan tropisch bos: dertien miljoen hectare.

Lucas: “Ondanks veel retoriek over duurzaamheid, blijft het ITTA verdrag in de praktijk een verdrag dat vooral handel moet stimuleren. We eisen een radicale aanpassing van dit verdrag dat we alleen verder kunnen blijven steunen als een duurzaam beheer van tropische bossen voorop staat.’’

Begin van dit jaar schreven Buitenweg en collega-parlementsleden van de Groenen een brief aan de Europese Commissie om met wetgeving te komen tot het tegengaan van illegale houtkap. Onder druk van het Europees Parlement kondigde de Europese Commissie vorige week aan dat ze op 15 oktober eindelijk met voorstellen komt. De Groenen zijn daar heel blij mee, maar zullen de voorstellen kritisch tegen het licht houden.

Lucas wijst er immers op dat de Commissie de presentatie van die voorstellen al vele malen heeft uitgesteld onder druk van bepaalde industriële lobbyisten.

Intussen blijft het tropisch regenwoud in een alarmerend tempo inkrimpen. Het feit dat het Europees Parlement de voorstellen bijna unaniem goedkeurde (616 stemmen voor en slechts 9 tegen), toont aan dat de Europese publieke opinie hier daadkracht van de beleidsmakers verwacht. Volgens Lucas betekent dit ook dat de EU in het kader van de klimaatonderhandelingen substantiële bedragen moet vrijmaken om ontwikkelingslanden te helpen bij het duurzaam bosbeheer en terughoudend moet zijn bij het inzetten van bos als mogelijkheid om hun eigen CO2-uistoot daarmee te willen compenseren.

Concreet moet er bij openbare aanbestedingen voor bouwwerken standaard worden geëist dat er alleen hout gebruikt kan worden dat op een legale en duurzame manier op de markt komt. Er moet een goed beleid voor labels komen, opdat consumenten volle zekerheid hebben over het hout dat zij kopen.



GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?