AA
(18/11/08) Gelijk loon voor gelijk werk

Met een overweldigende meerderheid vroeg het EP gisteren aan de Commissie om gelijk loon voor gelijk werk tussen man en vrouw veilig te stellen in nieuwe wetgeving.

De huidige regels dateren al van 1975 maar discriminatie bestaat nog steeds.

Momenteel verdienen vrouwen (sectoroverschrijdend) gemiddeld 15% minder loon dan mannen, tot zelfs 25% in bepaalde privé-sectoren. Verschillen tussen de lidstaten variëren van 4 tot 25%.

Het rapport is onder een speciale procedure afgehandeld en roept de Commissie op om een wetsvoorstel te doen en de bestaande regelgeving te herzien voor het einde van 2009.

De volksvertegenwoordigers vragen regelmatige en verplichte doorlichtingen in bedrijven om te zien hoeveel mannen en vrouwen betaald worden. Ze willen ook dat de resultaten daarvan openbaar gemaakt worden.

Het Parlement wil ook niet dat evaluatie van personeel tot discriminatie zou leiden. Verder vragen de parlementsleden naar een studie die moet onderzoeken of werkgevers voor deze ongelijke behandeling kunnen beboet worden of kunnen uitgesloten worden van bepaalde voordelen of subsidies.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?