AA
(17/09/08) Europese Commissie laat deur open voor illegaal hout

De Europese Commissie stelt alweer een wetgevend initiatief uit waarmee de handel in illegaal hout zou kunnen worden tegengegaan. Dit terwijl er algemene wetenschappelijke consensus is dat de internationale gemeenschap het verder verdwijnen van 's werelds bossen moet tegengaan als een cruciaal onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering. Met name de resterende tropische bossen zijn vitaal belang voor het bestaan van de mens.

Aanstaande dinsdag wordt in het Europees Parlement een rapport besproken over het in de praktijk brengen van het uit 2006 daterende International Tropical Timber Agreement (ITTA), een internationaal akkoord dat het plunderen van tropische regenwouden moet tegengaan.


De Europese Commissie kondigde vandaag aan dat ze een wetgevend initiatief over de strijd tegen handel in illegaal tropisch hout uitstelt. Caroline Lucas , europarlementslid van de Britse Groenen, reageert erg teleurgesteld: "Ik ben diep teleurgesteld dat de Europese Commissie een wetgevend initiatief opnieuw heeft uitgesteld. Dit betekent nog maar eens een overwinning voor lobbyisten van de houtindustrie en goed nieuws voor zij die profiteren van illegale ontbossing overal ter wereld."

Lucas is rapporteur over dit onderwerp in de commissie Internationale Handel van het EP. Behoud van tropische bossen zijn belangrijk voor zowel lokale als internationale ecosystemen. Maar de stroom van illegaal gekapt hout blijft nog altijd ongecontroleerd. Lucas: "Door op deze manier te handelen kan Commissie-voorzitter Barroso niet geloofwaardig blijven volhouden dat hij kampioen klimaatbeleid is."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?