AA
(09/10/08) Wit-Rusland ligt nog ver van Europa

De Raad en de Commissie hebben gisteren een verklaring afgelegd in de plenaire vergadering over de situatie in Wit-Rusland. Ondanks enkele kleine verbeteringen, moest het observatieteam van het OSCE concluderen dat de verkiezingen in Wit-Rusland niet democratisch genoemd kunnen worden. Leden van de oppositie (70 tegenover 263) mochten zich kandidaat stellen voor een zitje in het parlement, maar niemand van hen is verkozen. Campagne voeren was niet verboden, maar wel onderhevig aan allerlei strenge regels. Hoewel de wet censuur verbiedt en vrijheid van meningsuiting beschermt, was er een opvallend gebrek aan neutrale verslaggeving in de media.


Dit is een gemiste kans voor Wit-Rusland om de relaties met de Europese Unie te versterken. Indien de verkiezingen eerlijk en vrij verlopen waren, had de EU zijn beperkingen tegen de leiders in Wit-Rusland afgebouwd. De Europese Unie betreurt dat Wit-Rusland niet heeft bewezen dat het belang hecht aan democratische waarden en mensenrechten.

De Groenen vinden dat de Europese Unie zijn relaties met Wit-Rusland niet kan normaliseren zolang het land niet kan bewijzen dat het belang hecht aan vrije en eerlijke verkiezingen. Als we op dit moment diplomatieke banden aangaan met Wit-Rusland bedanken we hen voor het houden van ondemocratische verkiezingen.

Toch is het belangrijk dat we de kleine verbeteringen van de laatste jaren ondersteunen, en daar laat Europa soms een kans liggen. Zo is het onbegrijpelijk dat Wit-Russen nog steeds €60 moeten betalen voor een EU-visum terwijl ze een gemiddeld maandelijks inkomen van €250 ontvangen.

Via een resolutie die vanmiddag in het Europees Parlement is gestemd, vraagt het EP aan de Raad en de Commissie om deze visumtarieven te verlagen. Ook de vraag naar financiële ondersteuning voor de onafhankelijke media en ngo's in Wit-Rusland is in het besluit opgenomen. Het is immers noodzakelijk dat de EU de overgang naar een democratische maatschappij zo goed mogelijk ondersteunt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?