AA
(09/10/08) EP bezorgd over de toekomst van de Doha-ronde

Vanmiddag is in het Europees Parlement een gezamenlijke motie voor een resolutie gestemd over de opschorting van de onderhandelingen in de Doha-ronde deze zomer in Genève. Daarin uit het Parlement zijn bezorgdheid over het afspringen van de onderhandelingen. De resolutie gaat over de verwachtingen van het Europees Parlement voor de toekomst van de Doha-ronde.

Het Europees Parlement hoopt dat het afbreken van de Doha-ronde niet zal leiden tot het stopzetten van multilaterale gesprekken. Indien Europa wil dat die gesprekken resultaat opleveren, moeten de noden van de ontwikkelingslanden terug op het voorplan komen, nog volgens de resolutie. De Europese groenen zijn tevreden dat het EP kiest voor multilaterale gesprekken, ondanks de poging van de christendemocraten en de nationalisten om bilaterale handelsgesprekken als mogelijke optie op te nemen. Daarom hebben de Groenen voor de resolutie gestemd.


De kans om de voorlopige uitkomst van de onderhandelingen kritisch te bekijken en te pleiten voor een uitstel van de afronding van de Doha-ronde, heeft deze resolutie wel gemist, vinden de Europese Groenen. Van de doelstellingen die bij de start in 2001 voorop werden gesteld, blijft maar bitter weinig over. Wat nu op papier staat is een wirwar van duizenden regels en nog meer uitzonderingen op die regels. Die uitzonderingen zijn vooral in het voordeel van de ontwikkelde landen, niet van de ontwikkelingslanden, die door de techniciteit van de dossiers vaak niet weten waarover ze onderhandelen en stemmen.


De onderhandelingen sprongen in juli af omdat de ontwikkelingslanden niet meer akkoord gingen met wat de Verenigde Staten en Europa hen al jaren probeert op te leggen. Vooral in het landbouwdossier kwam er zwaar protest van de ontwikkelingslanden tegen de subsidiëring van de Europese en Amerikaanse landbouwsector. De WTO wilde de onderhandelingen afronden eind 2008 maar dat lijkt nu onhaalbaar geworden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?